Śniadania na słono

Ryż i cynamon. Riso cynamonowe.

2 Min. czytania
Ryż na mleku-deser znany z dzieciństwa. Kto go nie lubił niech podniesie rękę? Ja nie podniosę. Od zawsze kochałam ryż i ryżowy deserek z malinami, który szykowała nam mama. Dziś nie musimy go robić sami,możemy iść do sklepu i kupić gotowca. Do wyboru dziesiątki smaków. W mojej lodówce pojawiła się ostatnio wersja cynamonowa, siostra uznała,że taki deserek osłodzi mi wciąż chorobowe  samopoczucie. Dla fanki cynamonu coś wspaniałego. Zabieramy się za konsumpcję ryżu na mleku z cynamonowym sosem.

Deser ma gęstą konsystencję, wyraźnie widać ryżowe ziarna zatopione w mlecznym kremie. Bardzo mleczny,lekko śmietankowy,niezbyt słodki. Ziarenka są miękkie, ale w całości. Oczywiście nie jest to smak domowego ryżu na mleku,ale nie tylko da się zjeść ryżową warstwę, co nawet można ją zjeść z przyjemnością.
Dobrze, grzebiemy łyżeczką nieco głębiej i co? I mamy sos,niezbyt gęsty, z drobinkami(mam nadzieję,że były to drobinki cynamonu). Bez znajomości smaku deseru można poznać po zapachu,że to cynamon. W składzie mamy go całe 0.1 procenta, więc albo jest to wyjątkowo intensywna odmiana cynamonu, albo efekt załatwił aromat. Skłaniam się bardziej ku tej drugiej wersji, aczkolwiek przyznać muszę, że nie smakuje on zbytnio chemicznie czy też sztucznie. Sos jest bardzo słodki, w połączeniu z częścią ryżową daje przyjemny efekt, natomiast nie radzę jeść go solo. Obie wersje trzeba porządnie zamieszać i wtedy można cieszyć się cynamonowym ryżem na mleku.
Kiedy byłam studentką te desery kupowałam bardzo często, bo syciły,i były najtańsze w uczelnianym bufecie-tańsze niż drożdżówki. Wtedy zajadałam się jedynie wersją czekoladową. Czy spotkanie po latach spowodowało, że częściej będę po nie wracać? Wersja cynamonowa jest smaczna, ale zostawiła mi pewien niedosyt. Sama nie wiem dlaczego? Czy dlatego, że nie jest to smak czekolady, czy po prostu wyrosłam z tych deserów? Miło się jadło, ale cynamonowy sos to dla mnie  za mało.

Skład: mleko pełne, maślanka, woda, cukier, ryż 6,7%, cynamon 0,1%, desktroza, syrop cukru karmelizowanego, jaja, sól, przyprawy, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromat
Dość krótki, bez konserwantów i barwników-to na plus. No i cukier dopiero na 4 miejscu,za to mamy jeszcze dekstrozę i syrop cukru karmelizowanego,który ma pewnie za zadanie zamienić smak sosu na lekko karmelowy.
Jeżeli o mnie chodzi zdecydowanie zwiększyłabym ilość ryżu. Zmniejszyłabym też słodycz sosu. Wtedy byłoby ok.
Cena- 2,50 zł. 

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.