Obiady

Portugalski ryż

1 Min. czytania
Ryż ma tę zaletę nad kartoflami, że kiedy wracam padnięta z pracy, to w zasadzie robi się sam. I ma tę zaletę, że może być zarówno dodatkiem do dania, jak i daniem samym w sobie, wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki. Jako, że nie miałam żadnego, ale to naprawdę żadnego pomysłu na obiad, postanowiłam przygotować ryż. Tym razem padło na ryż po portugalsku. Jakiś czas temu, nawet spory czas temu, szykowałam ryż po hiszpańsku. Portugalska wersja wydaje się podobna, a jednak jest zupełnie inna. Czym się różni? Tutaj ryż od początku gotuje się w pomidorowym bulionie, przez co jest bardzo ciekawy w smaku. I moim zdaniem świetnie komponuje się z kiełbaskami, ja wybrałam białe kiełbaski, które krótko przesmażyłam na patelni, podałam je z tym aromatycznym ryżem i obiad był gotowy. W sam raz na bardzo, ale to bardzo zabiegany dzień. I pomyśleć, że narzekałam kiedy w pracy mało się działo! Teraz przerzucając papiery walczę z czasem i projektantami, którzy co chwilę zmieniają swoje koncepcje. A mówią, że to kobiety są niezdecydowane….


Składniki:
200 gramów ryżu do risotto
3 pomidory
1 średnia czerwona cebula
300 ml bulionu
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz

Siekam cebulę w kostkę. Czosnek kroję w drobne paseczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Wrzucam czosnek i cebulkę, smażę około 5 minut.
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię, smażę kolejne 5 minut, pomidory powinny się rozpaść. Dodaję ryż, zalewam połową porcji bulionu, gotuję aż ryż wchłonie cały płyn, dodaję wtedy bulion, wino i przyprawy. Gotuję około 10 minut.
Podaję do dań mięsnych, albo jako samodzielne danie.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.