Obiady

Klops z pieczarkami i mozzarellą

1 Min. czytania

 Ten klops skradł moje kubki smakowe. I serce chyba też. Prosty klops, niby zwykłe mięso, ale jednak coś nowego i zaskakującego. Świetnie znane mięso mielone,z ciekawą,pieczarkową wkładką. Klops robi się bardzo szybko, a smakuje wspaniale. Testowałam go zarówno na ciepło, jak i zimno. I obie wersje są tak samo świetne. Wybór zostawiam Wam, może być to danie obiadowe, albo wędlina do kanapek. Wczoraj miałam taki obiad na stole. Obiad na stanie w korkach. Śnieżyca sparaliżowała Trójmiasto, na drogach szklanka, auta zamiast jechać, tańczyły, albo blokowały drogi, nie mogąc pokonać drobnych wzniesień. Zima zaatakowała pełną mocą. Aczkolwiek ja nie ukrywam, kocham tę biel. A teraz wracam do nauki. Egzaminy coraz bliżej!

Składniki:

500 gramów mięsa mielonego z indyka

8 pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka oleju

Po dużej szczypcie słodkiej papryki, granulowanego czosnku i suszonej natki pietruszki

Sól

Pieprz

2 łyżki masła plus łyżka bułki tartej



Pieczarki myję, dokładnie suszę i kroję w kostkę. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam czosnek z cebulką, dodaję pieczarki, smażę około 10 minut. Studzę. Mozzarellę rwę na małe kawałeczki, 

Dokładnie wyrabiam mięso z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. 

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą,wykładałam połowę porcji mięsa, na to kładę pieczarki i mozzarellę, przykrywa resztą mięsa. Klops piekę 55 minut w 190 stopniach. 

Smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło z ziemniakami i surówką.

1458 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.