VegeZupy

Ulubiona zupa pomidorowa. Bez mięsa.

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Zupa pomidorowa to zdecydowanie smak dzieciństwa. Trudno znaleźć dziecko, czy dorosłego, który nie ma sentymentu do tej zupy. Pomidorówka najczęściej pojawia się jako zupa poweekendowa. Ot, jest to przerobienie niedzielnego rosołu, w inną zupę. Ale ja zaskakująco często, robię zupę pomidorową, bez mięsnego bulionu, bez rosołu. Ot, mała profanacja, bo jak to, pomidorówka bez mięsa? Moja ciocia Ola, do pomidorówki zawsze dodawała 5 ćwiartek z kurczaka, uważała, że dopiero wtedy zupa smakuje odpowiednio dobrze. Jej zupa była mistrzowska, słodka, aromatyczna, pełna smaku. Cioci już z nami nie ma, ale wspomnienia o jej zupie, są wieczne. I zawsze robią zupę, wzoruję się na jej smaku. Moja pomidorowa jest delikatna, ale pełna smaku. I tak samo pełna makaronu, często się zastanawiam, czy ja jem zupę z makaronem, czy makaron z zupą? W tej wersji rządzi jednak zupa. Pełna warzyw, pełna smaku. W taki  dzień, przypomina o ciepłym lecie. I nawet w najbardziej szalony i zakręcony dzień, pozwala na chwilę odetchnąć i przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Zupa w marcowy dzień, to coś wspaniałego, rozgrzewa, robi się ją szybko, i koi wszystkie zmysły. To co, gotujemy?

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Duży garnek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 2 puszki pomidorów bez skórki

  • 2 duże marchewki

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • Pół małego selera

  • 1 mała cebula

  • 2 litry wody

  • 2 pełne łyżki masła

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny

  • 4 garście posiekanej natki pietruszki

  • Sól

  • Świeżo mielony pieprz

  • 1 czubata łyżka cukru

  • Do podania: ulubiony makaron, śmietana 18 %, natka pietruszki.

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie zupy

Warzywa myję, obieram ze skórki, kroję w talarki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę, warzywa podsmażam około 8 minut. W garnku gotuję wodę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i suszoną włoszczyzną, dokładam warzywa i gotuję je 10 minut. Pomidory z puszki przekładam do miseczki, dokładnie je miażdżę i dodaję do warzyw w garnku. Gotuje zupę 10 minut, dosładzam, doprawiam solą i pieprzem, i dodaję natkę pietruszki. Gotuję kolejne 10 minut, aż zacznie się lekko gotować.
2

Serwowanie

Gotową zupę podaję z makaronem, kleksem śmietany i natką pietruszki.
1458 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Zupy

Azjatycka zupa na przeziębienie

25 Min. gotowania
Początek roku zaczął się przeziębieniowo. Mam nadzieję, że nie sprawdzi się tym razem wróżba- jaki Nowy Rok taki cały rok. Bo byłby…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
Zupy

Delikatny rosół na indyku

140 Min. gotowania
Rosół, to prawdziwie domowa zupa. A jednocześnie królewska. Bo stworzyć dobry rosół, to jednak jest pewien rodzaj sztuki. Potrzeba do niej dużo…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.