Desery

Babeczki brzoskwiniowo-makowe

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czy można zjeść muffinki na drugie śniadanie? Można! I to dzięki temu przepisowi. Babeczki robi się błyskawicznie, wieczorem możecie je przygotować, a rano wziąć na drugie śniadanie. Z jogurtem i świeżym owocem, będą wspaniałym posiłkiem, który na długo doda energii. Co ważne, babeczki są mięciutkie i długo trzymają świeżość, bez problemu zróbcie je na dwa dni. Wszyscy będą zachwyceni miłą odmianą od standardowych kanapek. Mi i mojemu mężowi, bardzo smakowały o poranku. Ostatnie poranki, jak i dnie, były, są i będą, szalone, pokręcone i w dzikim pędzie. Ale nie zapominamy o pożywnym śniadaniu. Szczególnie podczas choroby, a to przeziębienie męczy mnie i męczy. Teraz również męczy męża, cierpimy razem. Jak było powiedziane, w zdrowiu i chorobie. I jak widać dzielnie się tego trzymamy. Po cichu liczę, że choroba nam szybko minie, bo nie mamy za bardzo czasu by chorować. Terminy gonią, a chwilę spowolnienia zapewnia nam dobre jedzenie. Staram się celebrować posiłki, bo to jedyna okazja by choć na moment złapać dystans i zatrzymać pędzący świat….

rb_lena
przygotowanie
65
gotowanie
25
ilość porcji
4
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Garnuszek

  • Ubijaczka

  • Foremki do mufiinek

Składniki

  • 300 gramów mąki orkiszowej

  • 200 gramów marmolady brzoskwiniowej bez cukru

  • 150 gramów masła

  • 2 małe jajka

  • 150 gramów jogurtu naturalnego

  • 5 łyżek maku

  • Skórka starta z 1 pomarańczy

  • 2-3 łyżki miodu

  • Ekstrakt waniliowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Masło i marmoladę podgrzewam w garnuszku do stopienia masła, następnie studzę przez 20 minut- co jakiś czas warto przemieszać mieszankę. W dużej misce łączę jajka, z maślaną masą, dodaję jogurt i mieszam. Łączę wszystkie suche składniki i dodaję do mokrych. Mieszam kilka razy, tylko do połączenia się składników.
2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Foremki do muffinek wypełniam ciastem, do 3/4 wysokości. Babeczki piekę 25 minut.

Uwagi

Te babeczki możecie śmiało zamrozić.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.