Desery

Babka majonezowa z polewą

1 Min. czytania

Dziś zapraszam na wyjątkowo ciekawe ciasto. Będzie to babka majonezowa, nasączona polewą z karmelowej czekolady. Ta polewa, a jest jej naprawdę sporo, wnika w ciasto, zabarwia je i dodaje niesamowitego smaku. W tym bardzo prostym cieście, sprawdza się teza, że im więcej polewy, tym lepiej. Chciałabym nawet rzec, że istnieje takie przysłowie, o ilości polewy. Ale chyba nie byłaby to prawda, więc powiem po prostu, że to ciasto, dzięki karmelowej polewie jest niezwykłe. I to jest ciekawe, bo to jest wyjątkowo proste ciasto! Kolejne z moich ulubionych, niemal bez zbędnej pracy. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i już, ciasto w piecu. Potem jest ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się upiecze. Kiedy ciasto się piecze, weźcie przykład ze mnie, spakujcie się na wyprawę. U mnie był to wypad na plażę. Brak upałów, powoduje, że nie było tłumów, za to mogłam na spokojnie rozłożyć koc, poczytać książkę i zajadać pyszne ciasto. Zanim do tego doszło, musiałam wyjąć ciasto z pieca i sowicie nasączyć je polewą. I teraz tylko chwilkę czekamy aż ciasto wystygnie. I potem możemy już jeść. I wiecie co? Na jednym kawałku się nie skończy!

Składniki:
3 łyżki łagodnego majonezu
Po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
4 jajka
150 gramów erytrytolu
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Polewa:
150 gramów czekolady karmelowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Dodatkowo: masła i kasza manna do formy
Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, razem z cukrem, i erytrytolem. Kiedy piana jest już ubita, dodaję żółtka-pojedynczo i dalej ubijam, do połączenia się składników. 
Do masy jajecznej dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszam szpatułką. Na sam koniec dodaję majonez. Delikatnie mieszam masę. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto i piekę je 50-55 minut, do suchego patyczka. 
Składniki polewy roztapiam w garnuszku. Jeszcze ciepłe ciasto, nakłuwam z wierzchu patyczkiem-dziurek powinno być bardzo dużo, polewam ciasto polewą. 
Babkę zostawiam do przestudzenia.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.