Dziś zapraszam na wyjątkowo ciekawe ciasto. Będzie to babka majonezowa, nasączona polewą z karmelowej czekolady. Ta polewa, a jest jej naprawdę sporo, wnika w ciasto, zabarwia je i dodaje niesamowitego smaku. W tym bardzo prostym cieście, sprawdza się teza, że im więcej polewy, tym lepiej. Chciałabym nawet rzec, że istnieje takie przysłowie, o ilości polewy. Ale chyba nie byłaby to prawda, więc powiem po prostu, że to ciasto, dzięki karmelowej polewie jest niezwykłe. I to jest ciekawe, bo to jest wyjątkowo proste ciasto! Kolejne z moich ulubionych, niemal bez zbędnej pracy. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i już, ciasto w piecu. Potem jest ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się upiecze. Kiedy ciasto się piecze, weźcie przykład ze mnie, spakujcie się na wyprawę. U mnie był to wypad na plażę. Brak upałów, powoduje, że nie było tłumów, za to mogłam na spokojnie rozłożyć koc, poczytać książkę i zajadać pyszne ciasto. Zanim do tego doszło, musiałam wyjąć ciasto z pieca i sowicie nasączyć je polewą. I teraz tylko chwilkę czekamy aż ciasto wystygnie. I potem możemy już jeść. I wiecie co? Na jednym kawałku się nie skończy!
Składniki:
3 łyżki łagodnego majonezu
Po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
4 jajka
150 gramów erytrytolu
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Polewa:
150 gramów czekolady karmelowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Dodatkowo: masła i kasza manna do formy
Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, razem z cukrem, i erytrytolem. Kiedy piana jest już ubita, dodaję żółtka-pojedynczo i dalej ubijam, do połączenia się składników.
Do masy jajecznej dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszam szpatułką. Na sam koniec dodaję majonez. Delikatnie mieszam masę.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto i piekę je 50-55 minut, do suchego patyczka.
Składniki polewy roztapiam w garnuszku. Jeszcze ciepłe ciasto, nakłuwam z wierzchu patyczkiem-dziurek powinno być bardzo dużo, polewam ciasto polewą.
Babkę zostawiam do przestudzenia.
Nie jadłam jeszcze nigdy babki majonezowej.
O wow… ale ona musi być dobra 🙂
Nigdy w życiu takiej nie jadłem. Nawet nie wiem jak może smakować.
Mimo wszystko życzę smacznego. 😉
Ależ musi być boskie w smaku!:)
Brzmi ciekawie i bardzo smakowicie, z takim ciastem to wypad na plażę nawet w niepogodę będzie udany <3
polecam!
jest pysznie!
majonezu nie czuć, to jest po prostu jajko z olejem 🙂
🙂
🙂
Babka na majonezie? To dopiero nowość! Muszę wypróbować 🙂
O, dla coś nowego! Majonez i babka 🙂
obowiązkowo!
spróbuj!
Ciasta z majonezem jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować 🙂
Znam ten przepis. Bardzo lubię tę babkę.
Słyszałam o takiej babce, nawet przepis już gdzieś widziałam ale jeszcze nigdy takiej nie robiłam 🙂 na pewno pyszna 🙂
Takiej babki jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję! 😉
fajny i prosty przepis"_:)
znowu mój komentarz wcięło…