Desery

Babka majonezowa z polewą

2 Min. czytania

Dziś zapraszam na wyjątkowo ciekawe ciasto. Będzie to babka majonezowa, nasączona polewą z karmelowej czekolady. Ta polewa, a jest jej naprawdę sporo, wnika w ciasto, zabarwia je i dodaje niesamowitego smaku. W tym bardzo prostym cieście, sprawdza się teza, że im więcej polewy, tym lepiej. Chciałabym nawet rzec, że istnieje takie przysłowie, o ilości polewy. Ale chyba nie byłaby to prawda, więc powiem po prostu, że to ciasto, dzięki karmelowej polewie jest niezwykłe. I to jest ciekawe, bo to jest wyjątkowo proste ciasto! Kolejne z moich ulubionych, niemal bez zbędnej pracy. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i już, ciasto w piecu. Potem jest ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się upiecze. Kiedy ciasto się piecze, weźcie przykład ze mnie, spakujcie się na wyprawę. U mnie był to wypad na plażę. Brak upałów, powoduje, że nie było tłumów, za to mogłam na spokojnie rozłożyć koc, poczytać książkę i zajadać pyszne ciasto. Zanim do tego doszło, musiałam wyjąć ciasto z pieca i sowicie nasączyć je polewą. I teraz tylko chwilkę czekamy aż ciasto wystygnie. I potem możemy już jeść. I wiecie co? Na jednym kawałku się nie skończy!

Składniki:
3 łyżki łagodnego majonezu
Po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
4 jajka
150 gramów erytrytolu
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Polewa:
150 gramów czekolady karmelowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Dodatkowo: masła i kasza manna do formy
Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, razem z cukrem, i erytrytolem. Kiedy piana jest już ubita, dodaję żółtka-pojedynczo i dalej ubijam, do połączenia się składników. 
Do masy jajecznej dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszam szpatułką. Na sam koniec dodaję majonez. Delikatnie mieszam masę. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto i piekę je 50-55 minut, do suchego patyczka. 
Składniki polewy roztapiam w garnuszku. Jeszcze ciepłe ciasto, nakłuwam z wierzchu patyczkiem-dziurek powinno być bardzo dużo, polewam ciasto polewą. 
Babkę zostawiam do przestudzenia.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.