Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż w tym roku zostałam w domu, odkryłam kilka nowych miejsc w mojej okolicy. No i przede wszystkim, upiekłam ciasto. Na naszym stole pojawiła się babka piaskowa z kokosową kruszonką.

Jeżeli chodzi o babki, to ostatnio mój mąż, niczym małe dziecko, jest na etapie, że non stop jadłby babki piaskowe. Jako dobra żona, chętnie podejmuję się wyzwania, i piekę babki. Ale staram się go zaskoczyć, i za każdym razem szykuję nieco inną babkę. Ta dzisiejsza jest wyjątkowa, bo zawiera kokosową kruszonkę, czyli coś co uwielbiam. Połączenie kokosa i kruszonki, to dla mnie prawdziwa bajka. Jest chrupiąco, jest kokosowo, jest pysznie!

Przygotowanie tej babki nie jest skomplikowane. To ciasto z kategorii wystarczy połączyć składniki i mamy ciasto w formie. A potem tylko upiec, i można zajadać. No dobrze, warto poczekać, polukrować, posypać kruszonką, i dopiero wtedy zajadać. Osobiście jestem wielką fanką ciast, które nie są zbyt słodkie, a wręcz przeciwnie, tutaj fajnie czuć lukier cytrynowy, który zdecydowanie orzeźwia wypiek. Mówię Wam, do popołudniowej kawy, czy herbaty, nie ma nic lepszego!

Babka piaskowa z kokosową kruszonką zdecydowanie zagości na stałe w moim wypiekowym repertuarze. Pokochał je mój mąż, a i mi niesamowicie smakowało. Jestem ciekawa, czy i Wam posmakuje i przygotujecie je na weekend? Jestem pewna, że jak już spróbujecie tej babki, to ulegniecie jej urokowi.

Mam nadzieję, że na weekend macie miłe plany i znajdzie się tam miejsce na tę uroczą babkę. Jej słoneczny kolor zdecydowanie przywoła na nowo wiosnę! A ja dziś z kawałkiem tej pysznej babki, polecę do mojej Babci Stasi, dziś jej imieniny 🙂

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20 minut
gotowanie
45 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
65 minut

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Forma do babki

  • Kubek na lukier

  • Garnuszek/rondelek

Składniki

  • Ciasto:

  • • 5 jajek

  • • 200 gramów masła ( można użyć dobrej margaryny do pieczenia)

  • • 1 szklanka cukru

  • • 1 szklanka mąki pszennej

  • • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • • 1 torebka cukru waniliowego

  • Lukier:

  • • sok z 1/2 cytryny

  • • 5/6 łyżek cukru pudru

  • Kruszonka:

  • • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • • 2 łyżki manny kokosowej

  • • 1/4 szklanki cukru

  • • 80 g zimnego masła

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W garnuszku rozgrzewamy masło/ margarynę. Stopniowo do żółtek z cukrem, dodajemy mieszankę sypkich składników na zmianę z ciepłym tłuszczem. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut (180 stopni).
2

Kruszonka

Składniki na kruszonkę mieszamy w misce- najlepiej ręcznie, powinien powstać mokry piasek. Wysypujemy kruszonkę na płaską blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy na złoty kolor, mieszając co jakiś czas.
3

Lukier

Sok z cytryny i cukier puder łączymy w naczyniu, energicznie mieszając widelcem. Mieszamy do momentu pozbycia się grudek.
4

Serwowanie

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy. Polewamy ciasto lukrem i posypujemy kokosową kruszonką.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.