Desery

Babka z dżemem i kruszonką

1 Min. czytania

 No dobrze, pokonam wrodzoną skromność i powiem to głośno – ta babka jest najlepszą babką na świecie! Jest mięciutka, delikatna, niczym chmurka. Rozpływa się w ustach. Cudownie kontrastuje z  nią chrupiąca do granic możliwości kruszonka. A dodatkowo mamy tutaj akcent w postaci konfitury brzoskwiniowej, która podkręca smak tej babki. Gwarantuję, nigdy nie jedliście tak delikatnej babki. Tak lekkiej i tak banalnej w przygotowaniu.  Cały sekret tkwi w dodaniu śmietany do ciasta. Podkręca ona świeżość i wilgotność ciasta. Następnego dnia jest tak samo pyszna. Ale bądźmy szczerzy, następnego dnia, niewiele z niej zostanie. Z dodatkiem ziołowej herbatki jest cudownym podwieczorkiem, leniwą chwilą przyjemności. Pozwólcie się rozpieścić tym ciastem, zróbcie je na ten weekend i cieszcie tym niesamowitym smakiem. Ja zrobię ją ponownie jutro rano, część zawiozę do mamy, a drugą część na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Z tą babką, każda chwila będzie wyjątkowa. 

Składniki:

250 gramów śmietany 18%

3 jajka

150 gramów masła

1,5 szklanki mąki pszennej  ( moja ma standardową pojemność 250 ml)

80 gramów cukru ( u mnie erytrytol)

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżka proszku do pieczenia

4 łyżki konfitury brzoskwiniowej 

Szczypta soli


Kruszonka:

5 łyżek mąki

2,5 łyżki masła

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka cynamonu


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

Składniki kruszonki zagniatam, chłodzę kwadrans w zamrażarce.

Jajka, masło śmietana muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmuję je z lodówki na 25 minut przed pieczeniem ciasta.

Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Pojedynczo dodaję jajka, ciągle miksuję, następnie dodaję śmietanę i miksuję. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę miksuję. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wylewam ciasto. Na wierzchu łyżką kładę dżem, trzonkiem noża rozprowadzam dżem po wierzchu ciasta, robiąc „maziaje”. Wierzch posypuję kruszonką. Babkę piekę 40 minut-do suchego patyczka.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.