No dobrze, pokonam wrodzoną skromność i powiem to głośno – ta babka jest najlepszą babką na świecie! Jest mięciutka, delikatna, niczym chmurka. Rozpływa się w ustach. Cudownie kontrastuje z nią chrupiąca do granic możliwości kruszonka. A dodatkowo mamy tutaj akcent w postaci konfitury brzoskwiniowej, która podkręca smak tej babki. Gwarantuję, nigdy nie jedliście tak delikatnej babki. Tak lekkiej i tak banalnej w przygotowaniu. Cały sekret tkwi w dodaniu śmietany do ciasta. Podkręca ona świeżość i wilgotność ciasta. Następnego dnia jest tak samo pyszna. Ale bądźmy szczerzy, następnego dnia, niewiele z niej zostanie. Z dodatkiem ziołowej herbatki jest cudownym podwieczorkiem, leniwą chwilą przyjemności. Pozwólcie się rozpieścić tym ciastem, zróbcie je na ten weekend i cieszcie tym niesamowitym smakiem. Ja zrobię ją ponownie jutro rano, część zawiozę do mamy, a drugą część na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Z tą babką, każda chwila będzie wyjątkowa.
Składniki:
250 gramów śmietany 18%
3 jajka
150 gramów masła
1,5 szklanki mąki pszennej ( moja ma standardową pojemność 250 ml)
80 gramów cukru ( u mnie erytrytol)
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
Szczypta soli
Kruszonka:
5 łyżek mąki
2,5 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
Składniki kruszonki zagniatam, chłodzę kwadrans w zamrażarce.
Jajka, masło śmietana muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmuję je z lodówki na 25 minut przed pieczeniem ciasta.
Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Pojedynczo dodaję jajka, ciągle miksuję, następnie dodaję śmietanę i miksuję. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę miksuję.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wylewam ciasto. Na wierzchu łyżką kładę dżem, trzonkiem noża rozprowadzam dżem po wierzchu ciasta, robiąc „maziaje”. Wierzch posypuję kruszonką. Babkę piekę 40 minut-do suchego patyczka.
Piękna i niezwykle smakowita babka <3
dziękuję 🙂
Bo takiej zapowiedzi nie sposób oprzeć się takiej babeczce;), super pomysł!
Ależ ona smakowicie wygląda. Rewelacja.
Czyli kruszonka i dżem na spodzie babki?
Pychota! Dawno nie jadłam babki! 🙂
dlaczego? na wierzchu:)
🙂
🙂
🙂
🙂
Lubię babki, a Twoja prezentuje się smakowicie 😀
Pozdrawiam.
dziękuję 🙂
Ja już mam swój idealny przepis na babkę, ale czasami fajnie jest wypróbować coś nowego w kuchni. Pozdrawiam. 🙂
🙂
Bardzo lubię takie domowe babki 🙂
Ja wczoraj upiekłam z kisielem cytrynowym 🙂
mniam!
Idealna na piknik 🙂
🙂
Witam serdecznie ♡
Wygląda pysznie. Wspaniały przepis. Przyznam, że szczególnie cenię sobie ciasta z kruszonką 🙂 Chętnie spróbuję zrobić taką babkę, uwielbiam piec, gotować… głównie dlatego, że uwielbiam jeść 🙂 Dziękuję za inspirację! 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wygląda mega apetycznie. Chętnie bym schrupała. 😉
Idealna do kawki 🙂 Narobilaś mi smaka 🙂
Dziękuję 🙂
🙂
Bardzo polecam!
Chętnie zrobię:)
Jeśli najlepsza na świecie, to trzeba spróbować. Babki uwielbiam. 🙂
😉
🙂
mogłabym zjeść całą na raz:)