Bez kategorii

Babka z gotowanych pomarańczy

50 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś są moje urodziny. I z tej okazji zapraszam Was na kawałek pysznego ciasta. Oto, babka z gotowanych pomarańczy. No dobrze, masz urodziny w czerwcu, na straganie pysznią się truskawki, rabarbar, kuszą maliny i morele. A ja wybieram ciasto z pomarańczy. Ale to właśnie te owoce, są dla mnie pełne słońca, energii i radości. A, że mam ochotę przeżyć ten dzień, ba cały weekend, w radości i szczęściu, wybrałam to ciasto, jako mój urodzinowy prezent. Od siebie, dla siebie.

Babka z gotowanych pomarańczy, to nie tylko ciasto. To aromaterapia dla mnie i dla domu. Kuszący, słodki, egzotyczny zapach gotowanej pomarańczy napełnia mój dom. Od poddasza, po sam dół. Tak pachnie lato, przenoszę się na Półwysep Iberyjski i mam ochotę potańczyć Flamenco. Oczywiście, jedynie w zaciszu mojej kuchni. To ciasto wymaga pewnej ceremonii, pomarańcze musimy bowiem ugotować, a potem odczekać, aż całkowicie się wystudzą. Warto to zrobić albo wczesnym rankiem, albo dzień przed pieczeniem. Gotowanie owoców trwa około godziny, a czekanie aż wystygną, dodaje nam kolejną godzinę. Warto więc mieć to na uwadze.

No dobrze, ciasto w piekarniku, aromat pomarańczy zdaje się wkraczać na wyżyny. Szykuję sobie matcha lattte, dziś prosto, na mleku owsianym, bez dodatków. Czekam aż ciasto się upiecze i będzie można kroić je na kawałki. Tak wiem, powinnam czekać, aż ostygnie. Tak wiem, że gorące ciasto równa się ból brzucha. Ale mam urodziny, a ciasto tak pachnie. Nie będę myśleć o konsekwencjach… Gwarantuję Wam, ten zapach wprawi Was w cudowny nastrój. I też będziecie mieć problem, by usiedzieć w miejscu i cierpliwie czekać.

Babka z gotowanych pomarańczy jest mięciutka, puchata, wilgotna. Przepyszna. Bardzo prosta w przygotowaniu, chociaż wymaga odrobiny cierpliwości. Jestem pewna, że Wam zasmakuje i trafi na Wasz stół. I to wielokrotnie.

Szkoda, że przez internetowe łącza nie można przesłać tego cudownego zapachu. Dlatego pieczcie już dziś!

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
90 minut
gotowanie
50 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
140 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Keksówka

  • Mikser

  • Nóż

  • Miska

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 2 średnie (600 g) pomarańcze

  • 1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki

  • ½ szklanka (110 g) oleju rzepakowego

  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przepis krok po kroku

1

Pomarańcza

Jedną całą pomarańczę dokładnie wyszoruj i przełóż do wysokiego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj 60 minut, aż będzie całkowicie miękka. Następnie całkowicie wystudź. Wystudzoną pomarańczę przekrój na ćwiartki. Wyjmij i wyrzuć pestki, jeśli takowe skrywa pomarańcza. Zblenduj całą pomarańczę na gładkie puree; odstaw.
2

Ciasto

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie półksiężyce. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Jajka ubij z cukrem na puszysty i jasny kogel mogel, 2 – 3 minuty. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej, Dodaj puree pomarańczowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Wsyp przygotowane suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do keksówki. Ułóż na wierzchu pomarańczowe półksiężyce Posyp je pozostałymi 3 łyżkami cukru.
3

Pieczenie

Ciasto piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto, będzie całkowicie suchy. Następnie wystudź ciasto, bo wtedy najlepiej się kroi. Smacznego

Zalety

  • +

Wady

  • -
1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.