Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie. A biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli tak nam posmakowała, że będzie bardzo często gościć na naszym stole. Kluczem do sukcesu jest bardzo dobra biała kiełbasa, ja metodą prób i błędów, znalazłam tę, która smakuje nam najbardziej. Ważne, wykorzystujemy tutaj białą, ale surową. Nie przepadam za parzoną, mam wrażenie, że ma mniej smaku.

Oczywiście ważne jest również piwo. Przyznaję, nie lubię alkoholu i go nie piję. Zdałam się na męża, który zaproponował ciemny rodzaj i to był strzał w dziesiątkę. Tak pieczona kiełbasa jest niesamowicie wręcz soczysta i delikatna. A dodatkowo, w tym tygodniu upały odpuszczają, więc możemy śmiało odpalać piekarniki i szykować nieco bardziej odżywcze i ciepłe posiłki obiadową porą. Przyznaję, w zeszłym tygodniu obiady jadałam blisko godziny 20. Wcześniej mój organizm domagał się jedynie lodów i dużej porcji mrożonej herbaty!

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli najlepiej smakuje serwowana z pieczywem, albo z ziemniakami. To takie proste, wręcz swojskie danie, ale pięknie się prezentujące. Myślę, że posmakuje wielu z Was. A łatwość przygotowania na pewno zachęci Was do eksperymentowania z tym przepisem.

Pysznego tygodnia!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
60
ilość porcji
4
całkowity czas
75 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Naczynie do zapiekania

Składniki

  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy

  • 3 duże cebule

  • 125ml jasnego piwa

  • 4 łyżki oleju do smażenia

  • sól

  • Marynata:

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka musztardy

  • majeranek (co najmniej łyżeczka)

Przepis krok po kroku

1

Marynata

Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
2

Cebulka

Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
3

Pieczenie

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…
Obiady

Smaki Chorwacji

2 Min. czytania
Jak już wspominałam, początek października spędziliśmy w Chorwacji. Było to cudowne doświadczenie, również kulinarne. Na tydzień zamieszkaliśmy w domku, na samej plaży….

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.