Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam nadzieję, że letnia pogoda wróci, ale tryb „jesieniary” mogłam odpalić w pełni. Czyli kocyk, świece, jesienna herbatka i oczywiście jesienne ciasto ze śliwkami. W zasadzie to miałam nic nie piec, ale zadzwoniła moja przyjaciółka- wyszłam z psem na spacer, ale się rozpadało, mogę przeczekać u Was? No pewnie, przy okazji zjesz ciasto!

Raz i dwa, i ciasto było w piecu. Zrobiłam je błyskawicznie, ze składników, które miałam pod ręką. I całkowicie spontanicznie, to takie mięciutkie ciasto, które pasuje do wielu owoców, więc czujcie pełną dowolność. Macie śliwki, ok. Ale świetne będą również borówki, maliny czy brzoskwinie. To ciasto leniwe i bezproblemowe, dlatego wykorzystajcie co macie, nie musicie pędzić do sklepu i szukać śliwek.

Uwielbiam popołudniową porą wypić lekką, delikatną i mocno mleczną kawę, chociaż Włosi uznają to za szaleństwo. Do takiej kawy uwielbiam zjeść coś słodkiego. Weekend mnie rozleniwił, pogoda za oknem mówiła jasno-zostań w domu. Po porządkach zabrałam się za pieczenie ciasta, tak by ugościć przyjaciółkę. Ciasto było już w piecu. Poza kawą podałam dużą herbatę z goździkami i imbirem. Ciasto zniknęło błyskawicznie, udało mi się uratować kawałek dla męża, na śniadanie!

Życzę Wam spokojnego tygodnia. Niech pogoda się poprawi i pozwoli cieszyć się pięknym późnym latem. Mam nadzieję, że wielka woda nie dosięgnęła Was i oszczędziła. Dużo zdrówka i spokoju. I pysznego ciasta. Błyskawiczne ciasto ze śliwkami poleca się na wrzesień!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
50
ilość porcji
8
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Keksówka

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 7 sporych śliwek

  • Cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie ciągle miksując, wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.
2

Pieczenie

Ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut, do suchego patyczka.
3

Serwowanie

Wystudzone ciasto wyjmuję z keksówki i obficie posypuję cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.