Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam nadzieję, że letnia pogoda wróci, ale tryb „jesieniary” mogłam odpalić w pełni. Czyli kocyk, świece, jesienna herbatka i oczywiście jesienne ciasto ze śliwkami. W zasadzie to miałam nic nie piec, ale zadzwoniła moja przyjaciółka- wyszłam z psem na spacer, ale się rozpadało, mogę przeczekać u Was? No pewnie, przy okazji zjesz ciasto!

Raz i dwa, i ciasto było w piecu. Zrobiłam je błyskawicznie, ze składników, które miałam pod ręką. I całkowicie spontanicznie, to takie mięciutkie ciasto, które pasuje do wielu owoców, więc czujcie pełną dowolność. Macie śliwki, ok. Ale świetne będą również borówki, maliny czy brzoskwinie. To ciasto leniwe i bezproblemowe, dlatego wykorzystajcie co macie, nie musicie pędzić do sklepu i szukać śliwek.

Uwielbiam popołudniową porą wypić lekką, delikatną i mocno mleczną kawę, chociaż Włosi uznają to za szaleństwo. Do takiej kawy uwielbiam zjeść coś słodkiego. Weekend mnie rozleniwił, pogoda za oknem mówiła jasno-zostań w domu. Po porządkach zabrałam się za pieczenie ciasta, tak by ugościć przyjaciółkę. Ciasto było już w piecu. Poza kawą podałam dużą herbatę z goździkami i imbirem. Ciasto zniknęło błyskawicznie, udało mi się uratować kawałek dla męża, na śniadanie!

Życzę Wam spokojnego tygodnia. Niech pogoda się poprawi i pozwoli cieszyć się pięknym późnym latem. Mam nadzieję, że wielka woda nie dosięgnęła Was i oszczędziła. Dużo zdrówka i spokoju. I pysznego ciasta. Błyskawiczne ciasto ze śliwkami poleca się na wrzesień!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
50
ilość porcji
8
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Miska

  • Keksówka

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 7 sporych śliwek

  • Cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie ciągle miksując, wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.
2

Pieczenie

Ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut, do suchego patyczka.
3

Serwowanie

Wystudzone ciasto wyjmuję z keksówki i obficie posypuję cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.