Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień. Ale i na początek jesieni. Bo co jak co, ale jesień od samego początku należy sobie osłodzić.

Uwielbiam leniwe poranki, a takie mamy jedynie w weekendy. Wtedy też bardzo chętnie robię różne wariacje na temat placuszków. A jako, że jesień się zaczyna ( chociaż chwilowo pogoda o tym zapomniała), to miałam zapotrzebowanie na solidną porcję czekolady. Stąd też pomysł na pyszne, mocno czekoladowe brownie pancakes.

Nie bójmy się czekolady z rana. W końcu to porcja szczęścia i magnezu. A ten jest potrzebny bo w dobrej formie przetrwać cały dzień. Mam też świetny news dla wszystkich, którzy nie mają dużo czasu. Te placuszki są genialne również na zimno, jedzone na drugie śniadanie w szkole czy pracy. Wystarczy usmażyć je wieczorem i podgrzać rano. Albo ominąć ten etap. Najważniejsze by dodać do nich dużo, dużo owoców. Mamy sezon na jabłka, gruszki czy słodkie brzoskwinie. Wykorzystajmy to, by stworzyć wartościowy i pyszny posiłek.

Mam nadzieję, że brownie pancakes przypadną Wam do gustu. I będziecie je często i chętnie przygotowywać w swoich domach. Na dobrą jesień!

Buziaki i jak zwykle, smacznego!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
3 porcje
całkowity czas
20 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Trzepaczka

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mleka

  • 1 duże jajko

  • 45 g masła, roztopionego i przestudzonego

  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady

  • Do podania: Banan, gruszka, brzoskwinia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W naczyniu wymieszać rózgą kuchenną mleko, jajko, masło i cukier, do połączenia. Bezpośrednio do mieszanki przesiać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
2

Smażenie

Smażyć natychmiast na średniej mocy palnika, na minimalnej ilości oleju, z obu stron, do zarumienienia. Na każdego placka nabierać pełną łyżkę ciasta.
3

Serwowanie

Placki posypać kakao. Ja podałam je z pokrojonymi owocami-bananem, gruszką i brzoskwinią.
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.