Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie może być prezentem? Brownie śliwka w czekoladzie to autorska wersja słodkości, które chyba każdy z nas zna i lubi. Ale czy jedliście ten deser w formie ciasta? Jeżeli nie, to koniecznie go przygotujcie. Może na jakieś przedświąteczne spotkanie, które przed Wami?

Dla mnie Święta to smak makowca, sernika i piernika. Ale uwielbiam również nieco odświeżyć tradycyjne menu. Może takie nowości nie pojawiają się podczas kolacji wigilijnej, ale pojawiły się w weekend, kiedy to odwiedzili nas przyjaciele i wspólnie dzieliliśmy się prezentami. Miałam dylemat, jakie ciasto podać, co będzie wszystkim smakować? Zdecydowałam się na brownie z suszoną śliwką.

Brownie, czyli czekolada. Dużo czekolady. Do tego suszona śliwka, która jak nic kojarzy się ze świątecznym kompotem, który smakuje jak mój rodzinny dom. Czyli co? Brownie śliwka w czekoladzie, idealnie pasuje na świąteczny stół! Moim zdaniem tak. A dodatkowo, to naprawdę apetyczne i atrakcyjne ciasto, które urzeknie swoim wyglądem każdego. U mnie bardzo się sprawdziło, nasi goście zjedli je z dużym apetytem. Bo w końcu kto nie lubi śliwek w czekoladzie, tym bardziej w maksi wersji?

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i stanie się pewniakiem podczas świąteczno-noworocznych spotkań. U mnie z miejsca stał się hitem i na pewno upiekę je jeszcze raz i kolejny raz i następny…

Buziaki i dużo serdeczności na ten przedświąteczny czas!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
35 minut
ilość porcji
8 porcji
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Miska

  • Forma do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 180 g masła

  • 150 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej

  • 150 g gorzkiej czekolady 50%, posiekanej

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 220 g drobnego cukru do wypieków

  • 100 g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych na kawałki

Przepis krok po kroku

1

Masa czekoladowa

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, pozostawić na 5 minut do przestudzenia.
2

Brownie

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać!). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier i wymieszać przez dłuższą chwilę do dokładnego połączenia się składników rózgą kuchenną. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać kawałeczki śliwek i wymieszać.
3

Pieczenie

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę na brownie. Pieczemy ciasto 35 minut, z wierzchu powinno ładnie się przypiec, ale środek powinien pozostać wilgotny.
4

Dekoracja

Brownie Śliwka w Czekoladzie wystudzić, pokroić na kwadraty i na każdym z nich umieścić śliwkę, wcześniej zanurzając ją od spodu w roztopionej dodatkowej czekoladzie, by się przykleiła do brownie. Dodatkową roztopioną czekoladą udekorować również kawałeczki brownie.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.