Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie, w pewnym momencie miesiąca, każda z nas marzy o czekoladzie. I wtedy brownie to coś, co smakuje jak złoto, koi umęczoną codziennością duszę i pozwala płynnie przejść przez trudny czas. Zapraszam na kojące brownie z morelami i migdałami.

Brownie rozpieszcza. Słuszne jest hasło, że czekolada nie pyta, czekolada rozumie. I to brownie rozumie, wybacza niedociągnięcia, akceptuje nieuważność, brak cierpliwości i zmienność nastrojów. Miało być brownie z malinami, ale nie chciało mi się iść do sklepu. Zresztą po co iść po maliny, kiedy w lodówce prężą się rozkosznie słodkie morele? Brownie powstało przez przypadek, ot, zapomniano dodać proszku do pieczenia do ciasta. Lubię takie pomyłki. I lubię takie proste ciasta. Ale proste, nie znaczy zwykłe. Bo to ciasto jest niezwykłe.

Migdały dodają ciastu charakteru. Ale główną rolę gra tutaj gorzka czekolada, która idealnie współgra ze słodyczą pieczonych moreli. Mówię Wam, brownie z morelami i migdałami, to poezja smaków. Te rozkosznie słodkie morele, po prostu mnie urzekły. Dawno z nimi nic nie piekłam, chyba czekałam na to połączenie smaków. I czekać było warto.

Brownie to ciasto na każdą porę roku. W połączeniu z owocami lata dostajemy ciasto, które zaskakuje. Rozpieszcza i koi kobiecą duszę. Zresztą nie tylko kobiecą. Mój mąż zjadł ze mną połowę. Zresztą sprawdźcie sami. Na pewno będziecie wracać do tego przepisu. I to niejeden raz.

Dużo czekoladowej przyjemności,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20 minut
gotowanie
30 minut
ilość porcji
8
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Miska

  • Forma do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 130g masła

  • 50g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)

  • 2 jajka

  • 150g cukru (użyłam ciemnego brązowego, ale można użyć białego)

  • 60g mąki pszennej (użyłam tortowej)

  • 1 łyżka kakao bez cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 80g posiekanych migdałów

  • 10 moreli, pokrojonych na połówki

Przepis krok po kroku

1

Masa czekoladowa

Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo mały ogniu, cały czas mieszając, aż składnik się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut. Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Dodać cukier, krótko wymieszać. Na masę czekoladową przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto. Dodajemy migdały.
2

Pieczenie

Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, ułożyć na wierzchu połówki moreli. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut.
3

Serwowanie

Ciasto jest pyszne jeszcze ciepłe z lodami, albo przestudzone z cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.