Obiady

Casa di Tuzza, Jastarania

1 Min. czytania

Dziś będzie polecenie, pojedziemy na Jastarnię. Jastarnia to malutka, ale przepiękna wieś na samym początku kraju. Z jednej strony oblewają ją wody zatoki, a z drugiej mamy pełne morze. Po środku zaś sklepiki, hotele, przytulne kwatery i oczywiście restauracje. Zjecie tam zarówno świeżo wędzoną rybę, domowe obiady, wyszukane desery, i prawdziwie neapolitańską pizzę. Dziś zabieram Was do Casa di Tuzza, gdzie pizza neapolitańska rządzi!

Co ciekawe, lokal to filia warszawskiej restauracji. Czynna jest tylko w sezonie, także jedynie w wakacje możecie spróbować tego przysmaku. Także nie czekajcie, jeżeli tylko będziecie w okolicy to wpadajcie, pizza czeka!

Sam lokal jest bardzo wakacyjny, stąd raczej skąpe warunki. Oczywiście wystrój jest dopracowany, są obrazki, obrusy w kratę. Ale samą pizzę dostajemy na papierowym talerzu. Zdecydowanie czuć, że mamy lato, a obiad jemy w kurorcie. Menu jest skromne i to wielki plus. Zjemy kilka rodzajów neapolitańskiego placka, sałatki, czy drinków. Ale ja radzę spróbować pysznej i bardzo orzeźwiającej lemoniady.

Jeżeli chodzi i pizzę, to miałam ochotę na taką samą jaką jadłam rok temu. Wtedy wybrałam pizzę z grillowanym bakłażanem i kaparami w zalewie. Tym razem w menu znalazły się inne pozycje, wybraliśmy klasyczną, czyli wersję z włoską szynką, sosem pomidorowym i pieczarami w tymianku. Moja wersja miała biały sos z creme freche, do tego szpinak, karmelizowaną cebulkę i pieczarki w tymianku.

Obie wersje miały genialne ciasto, cieniutkie pośrodku i chrupiące, nieco grubsze brzegi. To tego czuć naprawdę wysoką jakość produktów. Nie musi być ich dużo, ważne, że są najwyższej jakości. Najbardziej smakowała mi wersja „biała”. Ujęła mnie w niej słodka, karmelowa cebulka, która genialnie komponowała się z białym sosem. Same placki są lekkie, cieniutkie ciasto jest idealne, i stanowi po prostu tło dla świetnych składników.

Jak dla mnie ta pizza, to obowiązkowy punkt wakacji!

A Wy lubicie neapolitańską pizzę?

Buziaki,

Magda

Zalety

  • +

Wady

  • -
1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.