Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez litości. No dobrze, chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą, to wypiek, który śmiało można potraktować jako szybkie śniadanie, z kubkiem kawy, bądź herbaty. Oczywiście może być również pysznym deserem. Ale myślę sobie, że jeżeli mówimy o nim chlebek, to bez wyrzutów sumienia można go jeść od rana i tego się trzymajmy. Przynajmniej ja się tego trzymam. Chlebek i kubek mlecznej kawy, i jest pięknie.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie jesień rozpanoszyła się na dobre. Nieco mi smutno z tego powodu. Ostatnie dni były ponure, zimne i mocno wietrzne. Jak dobrze, że poranne spacery z naszym psem przejął mąż. Ciężko mi zwlec się z łóżka, kiedy za oknem jest szarość i tylko szarość. By rano wstać i mieć energię, potrzebuję kubka kawy. A do kawy potrzebne jest mi małe co nieco. Na śniadanie, takie konkretne przyjdzie jeszcze czas. Na razie muszę wstawić pranie, zmienić pościel, odkurzyć górę. Dlatego porywam kawałek chlebka i lecę dalej.

Ten przepis pochodzi z Turcji. Wyobrażam sobie, że właśnie tam zajadają się tym wypiekiem od samego rana. Dzięki daktylom chlebek ma piękny, głęboki kolor. Dzięki orzechom dodaje energii, a czekolada umila każdy poranek. Do tego ten piękny zapach! Lekko karmelowy, waniliowy, z nutką cynamonu. To prawdziwa bajka! Niczym jesienna świeca zapachowa.

Mam nadzieję, że czujecie się przekonani i chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą, niebawem zagości na Waszym stole. Koniecznie go upieczcie i rozkoszujcie się jesienią w jego towarzystwie. Nie będziecie żałować!

Buziaki.

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
40 minut
gotowanie
55 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
95 minut

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miska

  • Mikser

  • Łyżka

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych daktyli

  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 220 - 230 ml)

  • 2/3 szklanki maślanki

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady

  • 1/3 szklanki brązowego cukru

  • 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki kawałki

  • 1 duże jajko dokładnie roztrzepane

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 niepełna łyżeczka olejku waniliowego

  • 1/4 łyżeczki soli i mała szczypta soli

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Przepis krok po kroku

1

Daktyle

Masło, szczyptę soli i daktyle zalać jedną szklanką wrzącej wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej).
2

Ciasto

W dużym naczyniu zmiksować ze sobą maślankę, roztrzepane jajko, oba rodzaje cukru, przyprawy i olejek waniliowy, a następnie dodać daktyle wraz z wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu daktyli już nie miksować) W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, posiekaną czekoladę i orzechy włoskie. Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.
3

Pieczenie

Keksówkę natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch. Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…
Ciasta

Budyniowy placek z truskawkami

50 minut Min. gotowania
Nic na to nie poradzę, że kocham truskawki. A teraz nasze kaszubskie truskawki, czyli Maleny, są najlepsze. Najsłodsze i najpyszniejsze. Dlatego też…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.