Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno i po prostu cudownie. Ale do szczęścia czasem potrzeba czegoś więcej niż tylko prawdziwej zimy za oknem. Dlatego zapraszam na ciasteczka budyniowe.

Nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż zapach domowych ciasteczek unoszący się w całym domu. W takie chwile, gdy wszystko wydaje się trochę szare i ponure, sięgam po najprostsze rozwiązania – pieczenie. Tym razem wybór padł na ciasteczka budyniowe.

Te małe, kruche cuda są nie tylko banalnie łatwe do przygotowania, ale też niezwykle pyszne. Delikatnie maślane, z subtelnym aromatem wanilii, wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej herbaty, zwłaszcza tej gorącej i mocnej, która rozgrzewa dłonie i duszę. Ja do mojej herbaty obowiązkowo dodaję miód, imbir i plastry pomarańczy. I oczywiście gałązkę rozmarynu, z mojego ogródka! Jemu akurat śnieg niestraszny.

Gdy tylko wyciągnęłam ciasteczka budyniowe z piekarnika, od razu wiedziałam, że to była dobra decyzja. Ich złocisty kolor i zapach sprawiły, że dzień od razu stał się lepszy. Kilka ciasteczek, ulubiony kubek herbaty, ciepły koc i odrobina spokoju – dokładnie tego mi było trzeba. Nawet moje zwierzaki wczuły się w ten klimat i były niesamowicie wręcz spokojne.

Jeśli więc szukasz prostego sposobu na poprawę nastroju w zimowe popołudnie, polecam własnoręcznie upieczone ciasteczka.

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20 minut
gotowanie
15 minut
ilość porcji
25 ciasteczek
całkowity czas
35 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 120 gramów mąki pszennej

  • 40 gramów budyniu śmietankowego/waniliowego

  • 1 jajko

  • 120 gramów masła

  • 80 gramów cukru( ja użyłam erytrytolu)

  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasteczka

Do dużej miski przesiej mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszaj je ze sobą. Zimne masło posiekaj nożem, jednocześnie mieszając je z sypkim produktami Następnie wbij jajko i szybko zagnieć kulkę z ciasta.
2

Pieczenie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Z ciasta formuj małe kuleczki i układaj je na blasze. Potem spłaszcz każdą z nich, aby powstało okrągłe ciasteczko o grubości około 0,5 cm. Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż będą ładnie zrumienione na wierzchu. Po upieczeniu ostudź je i podawaj.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.