Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka są idealne na małą przekąskę, do kawy bądź herbaty. Są idealnie nieidealne! I w tym tkwi cały ich urok. Są domowe, słodziutkie, delikatnie herbaciane, pyszne od czekolady. Niesamowicie uzależniające! Zapraszam na ciasteczka z matchą i czekoladą.

To takie ciasteczka, które robi się z dużą przyjemnością. Sami sprawdzcie przepis, jest banalny. Jedyną ciekawostką jest dodatek herbaty Matcha. Ja przyznaję, uwielbiam ją i dodałam ją z ciekawości do moich ciastek. I tutaj muszę powiedzieć, że jako dodatek do ciastek sprawuje się wspaniale i ten smak polubiły osoby, które nie przepadają za tą herbatą. Bo taka ziemista, bo taka mocna i gliniasta. To opinia mojego męża. Ciasteczka zajadał zaś jedno za drugim i wprost nie mógł przestać.

Myślę, że warto mieć w domu zapas takich ciasteczek. W końcu w zimowe popołudnia, szczególnie jak te, śnieżne, może nas nagle złapać ochota na coś słodkiego. I wtedy idealnie sprawdzą się te ciasteczka. Świetnie się przechowują, więc możecie upiec od razu większą ilość. No i będą idealne na noworoczny prezent dla przyjaciół:)

Ciasteczka z matchą i czekoladą łączą moje ulubione smaki i jestem bardzo ciekawa, co Wy będziecie o nich sądzić. Czy przypadną Wam do gustu? Mam nadzieję, że ich przygotowanie i pałaszowanie sprawi Wam dużo, dużo radości!

Pięknego i smacznego tygodnia,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
12 minut
ilość porcji
25 ciasteczek
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Rękaw cukierniczy

  • Miska

  • Papier do pieczenia

  • Blacha do pieczenia

Składniki

  • 80g mąki pszennej

  • 200 gramów masła

  • 4 czubate łyżki herbaty Matcha

  • 100 gramów cukru pudru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

  • 2 żółtka

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 gram gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki śmietany 30 %

Przepis krok po kroku

1

Ciasteczka

Mąkę przesiewam razem z herbatą Matcha, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję masło, żółtka, cukier puder i śmietanę i zagniatam ciasto. Jeżeli będzie zbyt suche, dodaję więcej śmietany.
2

Pieczenie

Blaszki wykładam papierem do pieczenia, nakładam porcję ciasta do rękawa cukierniczego i wyciskam ciasteczka, prosto na papier. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę ciasteczka 12 minut i studzę.
3

Polewa

Czekoladę i śmietankę roztapiam w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasteczka, można je posypać dodatkowo herbatą Matcha.

Uwagi

Ciasteczka warto dodatkowo posypać herbatą Matcha

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.