Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka są idealne na małą przekąskę, do kawy bądź herbaty. Są idealnie nieidealne! I w tym tkwi cały ich urok. Są domowe, słodziutkie, delikatnie herbaciane, pyszne od czekolady. Niesamowicie uzależniające! Zapraszam na ciasteczka z matchą i czekoladą.

To takie ciasteczka, które robi się z dużą przyjemnością. Sami sprawdzcie przepis, jest banalny. Jedyną ciekawostką jest dodatek herbaty Matcha. Ja przyznaję, uwielbiam ją i dodałam ją z ciekawości do moich ciastek. I tutaj muszę powiedzieć, że jako dodatek do ciastek sprawuje się wspaniale i ten smak polubiły osoby, które nie przepadają za tą herbatą. Bo taka ziemista, bo taka mocna i gliniasta. To opinia mojego męża. Ciasteczka zajadał zaś jedno za drugim i wprost nie mógł przestać.

Myślę, że warto mieć w domu zapas takich ciasteczek. W końcu w zimowe popołudnia, szczególnie jak te, śnieżne, może nas nagle złapać ochota na coś słodkiego. I wtedy idealnie sprawdzą się te ciasteczka. Świetnie się przechowują, więc możecie upiec od razu większą ilość. No i będą idealne na noworoczny prezent dla przyjaciół:)

Ciasteczka z matchą i czekoladą łączą moje ulubione smaki i jestem bardzo ciekawa, co Wy będziecie o nich sądzić. Czy przypadną Wam do gustu? Mam nadzieję, że ich przygotowanie i pałaszowanie sprawi Wam dużo, dużo radości!

Pięknego i smacznego tygodnia,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
12 minut
ilość porcji
25 ciasteczek
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Rękaw cukierniczy

  • Miska

  • Papier do pieczenia

  • Blacha do pieczenia

Składniki

  • 80g mąki pszennej

  • 200 gramów masła

  • 4 czubate łyżki herbaty Matcha

  • 100 gramów cukru pudru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

  • 2 żółtka

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 gram gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki śmietany 30 %

Przepis krok po kroku

1

Ciasteczka

Mąkę przesiewam razem z herbatą Matcha, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaję masło, żółtka, cukier puder i śmietanę i zagniatam ciasto. Jeżeli będzie zbyt suche, dodaję więcej śmietany.
2

Pieczenie

Blaszki wykładam papierem do pieczenia, nakładam porcję ciasta do rękawa cukierniczego i wyciskam ciasteczka, prosto na papier. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę ciasteczka 12 minut i studzę.
3

Polewa

Czekoladę i śmietankę roztapiam w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasteczka, można je posypać dodatkowo herbatą Matcha.

Uwagi

Ciasteczka warto dodatkowo posypać herbatą Matcha

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki cytrynowe z tymiankiem

25 minut Min. gotowania
Witajcie poweekendowo, jak mija Wam ten czas? Ostatnie dni były prawdziwym latem. Za mną duże prace ogrodowe, całkowita zmiana aranżacji. Pracowaliśmy dzielnie…
Bez kategoriiDesery

Brzoskwinie z lawendą

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na cudowny, pachnący sierpniem deser, przed Wami brzoskwinie z lawendą. Pomysł na ten deser, narodził się podczas krótkiego wypadu w…
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.