Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień ratowały mnie mrożonki. Nie upiekłam żadnego ciasta, a na śniadanie jadłam gotowe kaszki dla dzieci. Lawirowałam między cmentarzem, lekarzem i rozczarowaniem. Ale, ale. W końcu musiałam się pozbierać i tak powstało ciasto cytrynowe z kruszonką.

Jak się domyślacie, z powodu braku czasu, postawiłam na szybki przepis. Ale z małym twistem. Ciasto jest banalne, wręcz muffinkowe. Nie potrzeba miksera, czy robota kuchennego. Jedyna praca to po prostu połączenie składników. Ciasto jest bardzo cytrynowe. A dzięki kruszonce, mamy cudowny miks struktur. Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, łączymy z niesamowicie chrupiącą kruszonką. A do tego duża dawka lukru. Całość jest niesamowicie cytrynowe, takie typowo do popołudniowej herbatki. Gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Mnie do pieczenia, zmobilizowali moi rodzice, którzy przyjechali zobaczyć naszego malutkiego psiaka. Tak, on też jest małym, słodkim złodziejem czasu. I momentami, powodem do sporych zmartwień.

Ten tydzień jest krótszy, to czas by pomyśleć już o wypieku na weekend. Bardzo Wam polecam to proste i smaczne, ciasto cytrynowe z kruszonką. Na pewno Wam posmakuje, i rozjaśni listopadową szarość za oknem. W końcu cytryna przywodzi nam letnie wspomnienia i smakuje jak promień słońca!

Mam nadzieję, że reszta miesiąca będzie spokojniejsza i wrócę do regularnego gotowania. I oczywiście do pieczenia!

Listopadowe buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
35 minut
ilość porcji
12
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Tortownica

  • Miska

  • Garnuszek

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • CIASTO:

  • 210g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 100g cukru (1/2 szklanki),

  • skórka starta z 1 dużej cytryny,

  • szczypta soli,

  • 120ml oleju (około 1/2 szklanki),

  • 2 jajka,

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

  • 120ml gęstego jogurtu naturalnego (około 1/2 szklanki),

  • KRUSZONKA:

  • 20g roztopionego masła,

  • 35g mąki pszennej,

  • 35g cukru,

  • skórka starta z 1 dużej cytryny,

  • LUKIER:

  • 1 łyżka mleka,

Przepis krok po kroku

1

Kruszonka

Łączymy ze sobą wszystkie składniki i rozcieramy między palcami. Kruszonkę odstawiamy na bok.
2

Ciasto

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
3

Pieczenie

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie kruszonkę. Pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.
4

Lukrowanie

W miseczce umieszczamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru o gęstości kwaśnej śmietany. Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.