Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Robię je często, bo lubimy je i ja i mój mąż. I nieco wstyd mi się przyznać, ale pierwszy raz przygotowałam to ciasto z kremem. A dokładnie z pysznym kremem z serka mascarpone o cudownie miodowym smaku. Musicie tego spróbować. Zapraszam na przepis na ciasto marchewkowe z miodową polewą.

Wyobraźmy sobie przyjemny, ciepły, wiosenny weekend. Siadamy na tarasie, albo w ogrodzie z kubkiem kawy. I jako dodatek mamy pyszne ciasto. Niby proste, ale jakie wykwintne. Cudowne wtedy kiedy mamy gości i chcemy podać im coś pysznego. Albo kiedy po prostu mamy ochotę na ciasto z odrobiną kremowej polewy. Ta polewa z dodatkiem serka mascarpone i miodu jest po prostu genialna. Tak bardzo kremowa, aksamitna i smakowita. Trzeba się solidnie namęczyć, by nie zjeść od razu całej miseczki tego kremu!

W ten weekend wyjątkowo nie mam jakichś większych planów. Pewnie ruszę na rower, zrobię domowe porządki i ogarnę wizytę u manikiurzystki. Pewnie zajmę się również nieco moim ogródkiem. Ale z pewnością większą część czasu będę się regenerować. Ten tydzień był bowiem dla mnie bardzo wyczerpujący. Dlatego już od kilku dni myślałam nad jakimś wyjątkowym ciastem. A ciasto marchewkowe z miodową polewą to jednak klasyka, która szybko poprawia nastrój.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. I kto wie, może przygotujecie je na zbliżający się Dzień Matki?

Smacznego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
60
ilość porcji
8
całkowity czas
85

Będzie potrzebne

  • Miska x2

  • Tarka

  • Keksówka

  • Mikser

Składniki

  • Ciasto:

  • 325g mąki pszennej (użyłam tortowej)

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 80g wiórków kokosowych

  • 100g poszatkowanych orzechów włoskich

  • 200ml oleju

  • 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)

  • 4 jajka

  • 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie)

  • Polewa:

  • 120g serka mascarpone

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 1łyżka wody

Przepis krok po kroku

1

Ciasto marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Keksówkę wysmarować dobrze masłem.Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, proszek, sodę i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać i dodać marchewkowe wiórk Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką.. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2

Polewa

Całkowicie przestudzone ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy) Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.