Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Robię je często, bo lubimy je i ja i mój mąż. I nieco wstyd mi się przyznać, ale pierwszy raz przygotowałam to ciasto z kremem. A dokładnie z pysznym kremem z serka mascarpone o cudownie miodowym smaku. Musicie tego spróbować. Zapraszam na przepis na ciasto marchewkowe z miodową polewą.

Wyobraźmy sobie przyjemny, ciepły, wiosenny weekend. Siadamy na tarasie, albo w ogrodzie z kubkiem kawy. I jako dodatek mamy pyszne ciasto. Niby proste, ale jakie wykwintne. Cudowne wtedy kiedy mamy gości i chcemy podać im coś pysznego. Albo kiedy po prostu mamy ochotę na ciasto z odrobiną kremowej polewy. Ta polewa z dodatkiem serka mascarpone i miodu jest po prostu genialna. Tak bardzo kremowa, aksamitna i smakowita. Trzeba się solidnie namęczyć, by nie zjeść od razu całej miseczki tego kremu!

W ten weekend wyjątkowo nie mam jakichś większych planów. Pewnie ruszę na rower, zrobię domowe porządki i ogarnę wizytę u manikiurzystki. Pewnie zajmę się również nieco moim ogródkiem. Ale z pewnością większą część czasu będę się regenerować. Ten tydzień był bowiem dla mnie bardzo wyczerpujący. Dlatego już od kilku dni myślałam nad jakimś wyjątkowym ciastem. A ciasto marchewkowe z miodową polewą to jednak klasyka, która szybko poprawia nastrój.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. I kto wie, może przygotujecie je na zbliżający się Dzień Matki?

Smacznego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
60
ilość porcji
8
całkowity czas
85

Będzie potrzebne

  • Miska x2

  • Tarka

  • Keksówka

  • Mikser

Składniki

  • Ciasto:

  • 325g mąki pszennej (użyłam tortowej)

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 80g wiórków kokosowych

  • 100g poszatkowanych orzechów włoskich

  • 200ml oleju

  • 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)

  • 4 jajka

  • 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie)

  • Polewa:

  • 120g serka mascarpone

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 1łyżka wody

Przepis krok po kroku

1

Ciasto marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Keksówkę wysmarować dobrze masłem.Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, proszek, sodę i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać i dodać marchewkowe wiórk Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką.. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2

Polewa

Całkowicie przestudzone ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy) Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…
Bez kategorii

Wesołych Świąt!

1 Min. czytania
Niech najbliższe Święta upłyną Wam pod znakiem radości, w towarzystwie rodziny, w atmosferze bliskości! Niech także nadchodzący rok cały składa się sukcesów…
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.