Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba. Dlatego też dużo nadziei pokładam w tym Nowym Roku. I będę go witać ciastem z orzechami. Orzechy to symbol szczęścia, nie mogło ich więc zabraknąć na moim stole i w moim cieście. Ja wybrałam orzechy pekan, które nadały mojemu ciastu zupełnie inny wymiar. To co? Zapraszam na ciasto orzechowe z cynamonem.

To ciasto maksymalnie orzechowe i maksymalnie cynamonowe. Zimowe, rozgrzewające, i bardzo, ale to bardzo aromatyczne. Do tego niesamowicie proste. Ale z pewnością zrobi na wszystkich duże wrażenie, to dzięki niesamowicie bogatemu smakowi. To z pewnością najlepsze ciasto do noworocznej kawy. Bo kto zabroni nam je zjeść z samego rana, na śniadanie? U mnie od lat Nowy Rok, to czas bardzo leniwy, powolny. Spędzony w towarzystwie radiowego Topu. Śniadanie? Obowiązkowo słodkie i obowiązkowo w łóżku. W tym roku będę musiała wpleść w ten dzień spacery z psem, ale coś czuję, że będą równie leniwe 🙂

Ciasto orzechowe z cynamonem na pewno przypadnie Wam do gustu. Jestem pewna, że w zimowym czasie, często będzie gościć na Waszych stołach.

Korzystając z okazji chciałabym również złożyć Wam Noworoczne życzenia:

Życzę dużo odwagi do marzeń i wiary w to,

że każde z nich może stać się rzeczywistością.

Najważniejsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku.

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
50 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
65 minut

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miska

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 115 g masła

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 250 g mąki pszennej

  • 70 g orzechów pekan drobno zmielonych w blenderze plus 10 sztuk do dekoracji

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

  • 125 ml mleka

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

  • szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W misie miksera umieścić masło z cukrem następnie utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Bezpośrednio na utarte składniki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, następnie wsypać zmielone orzechy włoskie (lub pekan). Dodać mleko, następnie kwaśną śmietanę i całość wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
2

Pieczenie

Keksówkę o wymiarach 28 x 10 cm (u mnie wymiary dolne i górne takie same) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wystudzone ciasto polukrować, można ozdobić dodatkowymi orzechami, kroić i podawać.

Uwagi

wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.