Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba. Dlatego też dużo nadziei pokładam w tym Nowym Roku. I będę go witać ciastem z orzechami. Orzechy to symbol szczęścia, nie mogło ich więc zabraknąć na moim stole i w moim cieście. Ja wybrałam orzechy pekan, które nadały mojemu ciastu zupełnie inny wymiar. To co? Zapraszam na ciasto orzechowe z cynamonem.

To ciasto maksymalnie orzechowe i maksymalnie cynamonowe. Zimowe, rozgrzewające, i bardzo, ale to bardzo aromatyczne. Do tego niesamowicie proste. Ale z pewnością zrobi na wszystkich duże wrażenie, to dzięki niesamowicie bogatemu smakowi. To z pewnością najlepsze ciasto do noworocznej kawy. Bo kto zabroni nam je zjeść z samego rana, na śniadanie? U mnie od lat Nowy Rok, to czas bardzo leniwy, powolny. Spędzony w towarzystwie radiowego Topu. Śniadanie? Obowiązkowo słodkie i obowiązkowo w łóżku. W tym roku będę musiała wpleść w ten dzień spacery z psem, ale coś czuję, że będą równie leniwe 🙂

Ciasto orzechowe z cynamonem na pewno przypadnie Wam do gustu. Jestem pewna, że w zimowym czasie, często będzie gościć na Waszych stołach.

Korzystając z okazji chciałabym również złożyć Wam Noworoczne życzenia:

Życzę dużo odwagi do marzeń i wiary w to,

że każde z nich może stać się rzeczywistością.

Najważniejsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku.

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
50 minut
ilość porcji
10 porcji
całkowity czas
65 minut

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miska

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 115 g masła

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 250 g mąki pszennej

  • 70 g orzechów pekan drobno zmielonych w blenderze plus 10 sztuk do dekoracji

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

  • 125 ml mleka

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

  • szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W misie miksera umieścić masło z cukrem następnie utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Bezpośrednio na utarte składniki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, następnie wsypać zmielone orzechy włoskie (lub pekan). Dodać mleko, następnie kwaśną śmietanę i całość wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
2

Pieczenie

Keksówkę o wymiarach 28 x 10 cm (u mnie wymiary dolne i górne takie same) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Ciasto z orzechami włoskimi i cynamonem piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wystudzone ciasto polukrować, można ozdobić dodatkowymi orzechami, kroić i podawać.

Uwagi

wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.