Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę ciasto. Dziś wybór padł na ciasto pomarańczowo-kokosowe. Przepis na ten wypiek znalazłam w książce Bartka Kieżunia. Uwielbiam jego kulinarne podróże i przepisy, które inspirują i zachęcają do wypróbowania. I tak sobie często podróżuję palcem po mapie razem z Panem Bartkiem. Zapraszam na słodki podwieczorek!

Przez chwilę mieliśmy piękną i bajkową zimę. Było po prostu cudownie. Zasypało nas po kolana, trzeszczał mróz, a na morzu panował sztorm. To wyśnione warunki do zimowego spaceru nad otwartym morzem. U nas padło na Jastrzębią Górę, do której mam ogromny sentyment, i która po sezonie, jest po prostu bajeczna. Ta cisza, spokój i tylko szum fal, które rozbijają się o brzeg. I radość mojego psiaka, który uwielbia zimę i śnieg. To jego pierwsza zima, więc na spacer nie musimy go namawiać. Jest zimno i pięknie. Taką zimę uwielbiam.

Ale wiadomo, wracamy po spacerze do domu i czas na gorącą herbatę. A do herbaty? Przydałoby się ciasto. I wtedy na talerzykach ląduje ciasto pomarańczowo-kokosowe. Czyli wyśmienity wypiek, który ma słoneczny kolor i smakuje jak letnia podróż. Do tego jest niesamowicie aromatyczne, mięciutkie i całkiem bezproblemowe. Czyli takie jakie lubię najbardziej.

Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na ciasto na ten weekend, to nie wahajcie się upiec tego placka. Na pewno Wam posmakuje i umili styczniowe popołudnie. Idealnie pasuje do rozgrzewającej herbaty, ale super odnajdzie się również w towarzystwie czarnej kawy ze szczyptą cynamonu. Niech ten weekend będzie słodki i słoneczny. Jak to ciasto.

Dużo serdeczności,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
40 minut
ilość porcji
12 porcji
całkowity czas
55 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

  • Kwadratowa forma do pieczenia

Składniki

  • -200 GR MASŁA

  • -170 GR CUKRU

  • -3 DUŻE JAJKA

  • -180 GR MĄKI PSZENNEJ

  • -30 GR MĄKI ZIEMNIACZANEJ

  • -1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

  • -OTARTA SKÓRKA Z JEDNEJ POMARAŃCZY

  • -100 ML ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTEGO SOKU Z POMARAŃCZY

  • -PÓŁ SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

Przepis krok po kroku

1

CIASTO

-WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ -OBYDWIE MĄKI PRZESIAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA -W MISIE MIKSERA UMIEŚCIĆ MASŁO I CUKIER UTRZEĆ DO UZYSKANIA JASNEJ PUSZYSTEJ MASY DODAWAĆ JAJKA JEDNO PO DRUGIM UCIERAJĄC PO KAŻDYM DODANIU. DODAĆ SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY I UTRZEĆ DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI, W TRZECH TURACH NA ZMIANĘ Z SOKIEM Z POMARAŃCZY I LEKKO WYMIESZAĆ TYLKO DO POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW
2

PIECZENIE

FORMĘ O ŚREDNICY 21-22 CM WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA ,PRZEŁOŻYĆ DO NIEJ CIASTO WYRÓWNAĆ I PIEC 40 MIN 170 ST, BEZ TERMOOBIEGU LUB DO SUCHEGO PATYCZKA

Uwagi

Upieczone i ostudzone ciasto warto posypać wiórkami kokosa

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.