Ciasta

Ciasto serowe z borówkami

40 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w piątkowe przedpołudnie. Jeszcze chwila pracy i zaczynamy weekend. A ten będzie u mnie intensywny, ale bardzo przyjemny, bo spędzony w otoczeniu przyjaciół. Chcemy spędzić wspólnie czas na naszej ulubionej plaży, w planie jest pierwszy w tym sezonie piknik. Prognozy pogody są bardzo optymistyczne i zachęcające by wyjść z domu. Planujemy więc spędzić czas na plaży, odpocząć od codzienności i cieszyć się piękną pogodą. Dojdziemy tam spacerem, idąc przy polu kwitnącego rzepaku. Ach, chyba nie może być piękniej… Może to już czas by ubrać wiosenną sukienkę?

Jako, że przyjaciele uwielbiają moje wypieki, postanowiłam upiec domowe ciasto. Warunek będzie jeden – ciasto musi być bardzo łatwe do przenoszenia, bez kremu i czekolady. Kiedy myślę o takiej chwili, to od razu przychodzi mi do głowy pomysł na lekkie ciasto serowe z borówkami. To niezwykle prosty wypiek, kilka składników i ciasto jest w piecu. Ja wybrałam borówki, bo miałam je w lodówce, ale śmiało możecie wykorzystać te owoce, które najbardziej lubicie. Mogą być truskawki, albo rabarbar. Pasować będą też maliny, czy jagody. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia, albo zawartość lodówki, jeżeli nie chcecie spacerować do sklepu 🙂

Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne, bardzo pachnące i takie świeże w smaku. Niezbyt słodkie, podzielne, po prostu genialne ciasto piknikowe. Myślę, że warto je upiec na ten weekend i zabrać z sobą w plener. Bawcie się dodatkami! Ciasto serowe na pewno będzie stałym gościem w Waszym domu. Jedyne o czym musicie pamiętać, to to, by ser i jajka wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Wtedy uniknięcie zakalca.

Mam nadzieję, że i Wy macie w planach coś fajnego na ten weekend i będziecie cieszyć się miło spędzonym czasem.

Do następnego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
40
ilość porcji
8
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Mikser

Składniki

  • 320 gramów mąki pszennej tortowej

  • 4 średnie jajka

  • 250 g twarogu mielonego w kostce

  • 120 g cukru lub erytrytolu

  • 100 g roztopionego masła

  • 100 ml mleka

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 gramów borówek

  • Dodatkowo bułka tarta i masło do formy

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni opcja góra/dół Ubijam 4 jajka z cukrem/erytrytolem na jasną, puszystą masę. Trwa to około 5 minut. Do masy jajecznej dodaję rozpuszczone, przestudzone masło, miksuję. Do masy maślanej, dodaję partiami twaróg, razem z mlekiem. Delikatnie miksuję. Teraz czas na sypkie składniki- mąka i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
2

Pieczenie

Formę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Na wierzchu układam owoce. Ciasto piekę 40 minut, sprawdzam czy jest upieczone przy pomocy suchego patyczka. Studzę.
3

Serwowanie

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, bądź polukrować. Przechowuję w lodówce.

Uwagi

Użyjcie dowolnych owoców, bądź mieszanki jagód, borówek czy truskawek Mleko, jajka i twaróg wyjmijcie z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.