Bez kategorii

Drożdżówka z matchą i kokosem

30 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś zapraszam na słodkie drożdżowe. A dokładnie na moim stole zagościła drożdżówka z matchą i kokosem. To takie trochę bardziej szalone połączenie, ale kto mi zabroni ? Wiem, że matcha ma wielu przeciwników, i pewnie tyle samo zwolenników. Niektórzy wyczuwają głównie ziemistość matchy, inni zaś doceniają jej smak. Myślę, że w takim wydaniu, zainteresuje jednak wszystkich, Mój mąż nie przepada za matchą, ale od tej drożdżówki nie mógł się odczepić!

Same ciasto robi się bardzo, ale to bardzo szybko. Jedyną wadą jest oczekiwanie. To jest ta jedyna wada ciasta drożdżowego, musi mieć czas by urosnąć. Ale w międzyczasie możemy oczywiście oddać się przyjemnym zajęciom, poczytać książkę, nałożyć maseczkę na twarz. Albo po prostu iść z psem na spacer. Jak lubicie sprzątać, możecie również posprzątać. Ja ostatnio odnajduję wielką przyjemność w oglądaniu programów o porządkach. Na razie zapału starczyło mi na uporządkowanie garderoby i szuflady z herbatkami. Ale, ale. To dopiero początek. Muszę chyba piec więcej drożdżówek, i ten czas oczekiwania, wykorzystać na kolejne porządki….

No dobrze, wracajmy na ziemię, a dokładniej do kuchni. Placek z matchą jest delikatny, niesamowicie aromatyczny i puchaty. Ale nie oszukujmy się, całą robotę robi tutaj nadzienia. Intensywnie kokosowe, wręcz rajskie. Słodkie, nieco karmelowe. Wspaniale komponujące się z delikatnym drożdżowym ciastem. To taki smak, który wciąga. Nagle stwierdzacie, że właśnie zjedliście 3 kawałki i macie ochotę na więcej!

Myślę, że w tym ponurym okresie, kiedy staramy się przetrwać do wiosny, drożdżówka z matchą i kokosem, przyniesie nam dużo radości. Już sam kolor niesie nadzieję. A smak oczywiście uzależnia. Jak dla mnie najlepiej komponuje się z delikatną kawą, albo solidnym kubkiem earl greya. Pełna dowolność. Drożdżowe, domowe ciasto z orientalnymi dodatkami? Spróbujcie koniecznie!

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
35 minut
gotowanie
30 minut
ilość porcji
12 porcji
całkowity czas
180 minut

Będzie potrzebne

  • Duża miska

  • Robot kuchenny/mikser

  • Stolnica

  • Keksówka

  • Miseczka

Składniki

  • 285 g mąki pszennej

  • 50 g drobnego cukru

  • 1 szczypta soli

  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*

  • 60 g wody letniej

  • 75 g masła pokrojonego w kostkę

  • 2 średnie jajka

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • 2 łyżeczki herbaty Matcha

  • Nadzienie:

  • 60 gramów masła

  • 30 gramów ciemnego cukru

  • 50 gramów uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać. Nastęonie dodajemy jajka i herbatę Matcha, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
2

Nadzienie

Miękkie masło ucieramy z cukrem i uprażonymi wiórkami kokosa. Zostawiamy na kuchennym blacie.
3

Ciasto, część druga

Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę kokosową ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
4

Pieczenie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Jesienne leniwe z dynią

35 minut Min. gotowania
Listopad wciągnął mnie totalnie. Niestety, zdrowotnie znów jest niezbyt ciekawie. Czas spędzam albo u lekarza, albo myśląc o kolejnej wizycie. Albo też…
Bez kategoriiDesery

Brzoskwinie z lawendą

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na cudowny, pachnący sierpniem deser, przed Wami brzoskwinie z lawendą. Pomysł na ten deser, narodził się podczas krótkiego wypadu w…
Bez kategorii

Krupnik na wędzonych kościach

50 minut Min. gotowania
Z krupnikiem już tak jest, albo się go lubi, albo się nie lubi. Mój mąż jest wielkim przeciwnikiem tej zupy. W ogóle…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.