Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście, gofry często robię w domowym zaciszu, cały rok. Ale jednak co gofr jedzony nad morzem, to gofr jedzony nad morzem! Aczkolwiek domowe gofry, to u mnie jedno z pyszniejszych propozycji na śniadanie, co powiecie na gofry jabłkowe?

Dzięki dodaniu tartych jabłek, do gofrowego ciasta, nasze gofry są mięciutkie, i soczyste. Bardzo delikatne i apetyczne. Pięknie pachną cynamonem i są całkowicie bez cukru. Czyli idealne na śniadanie i to nie tylko to weekendowe. Dla mnie takie gofry to cudowne rozpoczęcie dnia. Ostatnio najbardziej lubię je właśnie z masłem orzechowym i domowymi konfiturami. Jako, że lato coraz bliżej, wyjadamy zeszłoroczne zapasy, by robić miejsce na nowe, świeże i na pewno pyszne.

Mam ogromny apetyt na wiosnę. Mam nadzieję, że Wy również! Nie mogę doczekać się wycieczek rowerowych i długich wieczorów w ogrodzie. Ogród rozwija się z dnia na dzień. Coraz więcej kwiatów wybucha kolorami, a mnie to cieszy jak dziecko. I pomyśleć, że kiedyś chodzenie z babcią na działkę, to była największa kara. Obecnie każda chwila w moim ogrodzie, to niesamowita wręcz przyjemność i cudowne odprężenie. Nawet, kiedy czuję każdy mięsień, bo właśnie pieliłam moje grządki.

Ale zanim ta wiosna wybuchnie tak na dobre, łapmy w ręce gofry jabłkowe i cieszmy się ich pysznym smakiem. Obiecuję, będziecie nimi naprawdę zachwyceni.

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
4 porcje
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Mikser

  • Miska

Składniki

  • 2 jabłka średniej wielkości

  • pół szklanki wody gazowanej

  • pół szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 6 łyżek oleju

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Ulubione dodatki : masło orzechowe, konfitury, miód, serek waniliowy itp

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka wbić do osobnego naczynia – będą ubijane na sztywną pianę. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe składniki oprócz jabłek umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać starte jabłka i przemieszać dosłownie dwa razy.
2

Smażenie

Ciasto nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry smażyć na złoty kolor, u mnie to 2-3 minuty
3

Serwowanie

Rumiane gofry podałam z kawałkami jabłek, cynamonem i masłem orzechowym.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…
Bez kategorii

Wesołych Świąt!

1 Min. czytania
Niech najbliższe Święta upłyną Wam pod znakiem radości, w towarzystwie rodziny, w atmosferze bliskości! Niech także nadchodzący rok cały składa się sukcesów…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.