Obiady

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

50 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu
gołąbki bez zawijania

Gołąbki to prawdziwa perełka naszej kuchni. Nie ma się co dziwić, że lubią je wszyscy. Albo prawie wszyscy. Te tradycyjne są jednak nieco pracochłonne. Dla mnie najgorsze jest oddzielanie liści, obgotowywanie je i formowanie gołąbków. Dlatego przygotowałam gołąbki bez zawijania z piekarnika. Bardzo szybką alternatywę na smakowity obiad, z nutą klasyki.

Podstawą jest dobrej jakości mięso. Ja wykorzystałam mielone z indyka, które było nieco bardziej tłuste, niż to z filetu z indyka. Oczywiście można użyć ulubionego gatunku, może to być wieprzowina, drób, albo mieszanka wieprzowiny z mięsem wołowym. Pełna dowolność, przejrzyjcie lodówkę, zamrażarkę, albo wybierzcie tak jak lubicie. W sezonie możecie przygotować sos ze świeżych pomidorów. Ja wykorzystałam zapasy passaty, która znacząco przyśpieszyła produkcję dania. Musicie mi uwierzyć, w chorobie starałam się ugotować jeden obiad na kilka dni, tak aby resztę czasu móc poświęcić na leczenie zapalenie zatok i gardła.

Bardzo polecam Wam ten przepis, to idealny patent na weekendowy obiad. Przygotujcie go w sobotę, a na trzy dni będziecie mieli spokój z gotowaniem. Gołąbki bez zawijania z piekarnika, są pyszne zarówno solo, jak i z pieczywem czy ziemniakami. Można również podać je z ryżem, u mnie w domu gołąbki zawsze jedliśmy z ryżem, i jestem wierna tej tradycji. Ku niezrozumieniu mojego męża 🙂

Serdecznie Was pozdrawiam, dużo zdrówka i pysznego weekendu,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
35 minut
gotowanie
50 minut
ilość porcji
6
całkowity czas
85 minut

Będzie potrzebne

  • Naczynie do zapiekania

  • Deska do krojenia

  • Miska

  • Nóż

  • Garnek

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego , u mnie z indyka

  • 400 kapusty białej lub włoskiej

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajka (rozmiar L)

  • 1 woreczek ryżu

  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

  • SOS POMIDOROWY

  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru

  • 3/4 szklanki bulionu lub rosołu

  • 2 łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/4 szklanki śmietanki do sosów 18%

  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

1

Gołąbki

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na półtwardo. Kapustę drobno szatkujemy lub używamy robota kuchennego lub tarki do szatkowania. Do kapusty dodajemy pół łyżeczki soli i zostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy mocno z nadmiaru soku. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażamy na złoty kolor. Do miski przekładamy ryż, kapustę, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, koperek oraz sól i pieprz (ok. 3/4 łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2

Sos i piecznie

Passatę razem z bulionem przelewamy do rondelka. Dodajemy bazylię, paprykę oraz cukier i gotujemy ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odrobinę sosu wylewamy na dno formy (u mnie 25 x 35 cm). Formujemy kotleciki zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układamy jeden obok drugiego w rzędach. Zalewamy powoli pozostałym sosem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut.
3

Serwowanie

Gołąbki podajemy z ryżem, ziemniakami, bądź pieczywem

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.