Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do nich zawsze łatwy dostęp. Książki się stale zmieniają, w zależności od pory roku i nastroju. W lato, wiadomo, rządzi u mnie Grecja i książka Bartka Kieżuna Ateny do zjedzenia. Tak znalazłam przepis na kotleciki z cukinii i sera feta. Pyszne, bo pieczone. I takie aromatyczne!

Jako, że w moim ogródku jest obecnie pełno ziół, do masy dałam bardzo dużo mięty, kolendry i pietruszki. Oczywiście wybierzcie to co lubicie najbardziej. Ważne, by ziół było naprawdę sporo. To co mnie zaskoczyło, to to, że klopsiki są takie sycące. Tego bym się po nich nie spodziewała. Ale tak, to prawda. Ja podałam je po prostu z sałatką a’la grecka. Nie potrzebowałam żadnych dodatków w postaci ziemniaków, frytek czy ryżu. Choć to oczywiście kwestia indywidualna. Dla mnie najlepszym dodatkiem jest tutaj mocno doprawiony sos Tzatziki. Robi robotę!

Przed nami ostatni weekend wakacji, mam nadzieję, że spędzicie go w miłej atmosferze, w dobrej pogodzie i z dobrym humorem. Pewnie będziecie wspominać wakacyjne wyprawy i smaki, które poznaliście. Grecja na pewno jest na mojej liście państw do zwiedzenia. W tym roku znów odwiedzę Chorwację, więc Grecję odwiedzam kulinarnie. Ale kto wie, może uda mi się zjeść te klopsiki w oryginale? Wtedy zamówiłabym kolokitoftedes. A na razie robię je w domu i cieszę się tym smakiem.

Pięknego i pysznego końca wakacji Wam życzę!

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
35 minut
ilość porcji
3 porcje
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Tarka

Składniki

  • 3 średnie cukinie

  • 1 cebula

  • 1 garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku, mięty)

  • 1 jajko

  • 100 g pokruszonego sera Feta

  • pieprz

  • maka do otaczania

  • oliwa do posmarowania blaszki

Przepis krok po kroku

1

Cukinia

Myjemy cukinię, ścieramy na tarce, wkładamy do sitka i zasypujemy solą. Wówczas puści ona sok, który odlewamy, a cukinię bardzo dokładnie wyciskamy
2

Masa na kotleciki

Do cukinii dodajemy posiekana cebulę, zieleninę, jajko, pokruszony ser i pieprz. Mieszankę nabieramy łyżką lub ręką i formujemy z niej kotleciki, które otaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy, a kotleciki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
3

Pieczenie

Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 30-35 minut w zależności od piekarnika.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.