Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do nich zawsze łatwy dostęp. Książki się stale zmieniają, w zależności od pory roku i nastroju. W lato, wiadomo, rządzi u mnie Grecja i książka Bartka Kieżuna Ateny do zjedzenia. Tak znalazłam przepis na kotleciki z cukinii i sera feta. Pyszne, bo pieczone. I takie aromatyczne!

Jako, że w moim ogródku jest obecnie pełno ziół, do masy dałam bardzo dużo mięty, kolendry i pietruszki. Oczywiście wybierzcie to co lubicie najbardziej. Ważne, by ziół było naprawdę sporo. To co mnie zaskoczyło, to to, że klopsiki są takie sycące. Tego bym się po nich nie spodziewała. Ale tak, to prawda. Ja podałam je po prostu z sałatką a’la grecka. Nie potrzebowałam żadnych dodatków w postaci ziemniaków, frytek czy ryżu. Choć to oczywiście kwestia indywidualna. Dla mnie najlepszym dodatkiem jest tutaj mocno doprawiony sos Tzatziki. Robi robotę!

Przed nami ostatni weekend wakacji, mam nadzieję, że spędzicie go w miłej atmosferze, w dobrej pogodzie i z dobrym humorem. Pewnie będziecie wspominać wakacyjne wyprawy i smaki, które poznaliście. Grecja na pewno jest na mojej liście państw do zwiedzenia. W tym roku znów odwiedzę Chorwację, więc Grecję odwiedzam kulinarnie. Ale kto wie, może uda mi się zjeść te klopsiki w oryginale? Wtedy zamówiłabym kolokitoftedes. A na razie robię je w domu i cieszę się tym smakiem.

Pięknego i pysznego końca wakacji Wam życzę!

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
35 minut
ilość porcji
3 porcje
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Tarka

Składniki

  • 3 średnie cukinie

  • 1 cebula

  • 1 garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku, mięty)

  • 1 jajko

  • 100 g pokruszonego sera Feta

  • pieprz

  • maka do otaczania

  • oliwa do posmarowania blaszki

Przepis krok po kroku

1

Cukinia

Myjemy cukinię, ścieramy na tarce, wkładamy do sitka i zasypujemy solą. Wówczas puści ona sok, który odlewamy, a cukinię bardzo dokładnie wyciskamy
2

Masa na kotleciki

Do cukinii dodajemy posiekana cebulę, zieleninę, jajko, pokruszony ser i pieprz. Mieszankę nabieramy łyżką lub ręką i formujemy z niej kotleciki, które otaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy, a kotleciki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
3

Pieczenie

Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 30-35 minut w zależności od piekarnika.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…
Obiady

Smaki Chorwacji

2 Min. czytania
Jak już wspominałam, początek października spędziliśmy w Chorwacji. Było to cudowne doświadczenie, również kulinarne. Na tydzień zamieszkaliśmy w domku, na samej plaży….

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.