Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną skórką. Z lekką nutką musztardy, która nadaje całości charakteru. Niesamowicie prosty przepis, który będziecie chcieli powtarzać.

Z racji ograniczeń dietetycznych mojego męża, mam w zamrażarce solidny zapas indyka. I czaruję z niego ile mogę. Czasem mam mniejszą ochotę na eksperymenty, a czasem szukam nowej formy podania tego mięsa. Jako, że miałam nadmiar Parmezanu w lodówce, to postanowiłam połączyć te dwa składniki i stworzyć pyszne danie, które trochę odmieni moją obiadową codzienność.

Ostatnie dni mam iście szalone. Mało snu, bardzo dużo obowiązków. Czas ucieka mi przez palce. Dzień pędzi, dodaję sobie nowe obowiązki, nie wiem po co to sobie robię? Chyba nie umiem się ponudzić. A jednak bardzo bym tego chciała. No, ale jak już podejmie się pewne zobowiązania, to nie można się wycofać. Dlatego też uprawiam wieczną walkę z czasem, licząc, że kiedyś wygram w tej nierównej grze.

A na razie łapcie przepis . Jestem pewna, że tak podany indyk w Parmezanie przypadnie Wam do gustu. Ciekawych przepisów mam dla Was całe mnóstwo, ale muszę usprawnić moją dobę i odnaleźć w nowej rzeczywistości, gdzie liczna zadań, przekracza mój cały wolny czas!

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
40 minut
ilość porcji
3 porcje
całkowity czas
50 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Miseczka

Składniki

  • Filet z indyka - 400 gramów

  • Parmezan starty 15 dag

  • 2 jajka

  • Musztarda francuska -1 łyżka

  • Bułka tarta- 1/3 szklanki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • Sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Filety z indyka natrzeć roztartym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Starty parmezan wymieszać z bułka tartą, jajka ubić z musztardą na głębokim talerzyku.
2

Pieczenie

Filety zanurzać w jajku, obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 40-45 minut.
3

Serwowanie

Indyka można podać z ziemniakami, ryżem, czy frytkami. Ja jednak polubiłam wersję z makaronem i delikatnym sosem pomidorowym.

Uwagi

Mi najbardziej smakuje to mięso podane na makaronie w delikatnym sosie pomidorowym

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.