Obiady

Indyk w sosie miodowo-cytrynowym

1 Min. czytania
Nie samymi truskawkami człowiek żyję. Oczywiście znam wiele dań obiadowych, gdzie te pyszne owoce można przemycić. Ja jednak miałam ochotę na danie z indykiem i koniecznie z ryżem. Pozostała tylko kwestia dodatków, a raczej sosu. Do głowy wpadł mi pomysł na słodkie-kwaśne połączenie cytryny z miodem. Indyk jest wspaniałym i wartościowym mięsem,ale potrzebuje wyraźnych dodatków by smakować wspaniale. Ten sos, lekko kremowy o zdecydowanym smaku i wyjątkowym aromacie idealnie pasuje do delikatnego mięsa. Oczywiście całość robi się prawie błyskawicznie, nie wymaga za wiele zachodu, wymyślnych składników i godzin pracy. Latem, szczególnie kiedy pogoda dopisuje lubię przygotować takie proste i szybkie dania. A resztę czasu poświęcić na spacer i letnie spotkania. Na przykład z  przyjaciółką, nasze ploteczki przy truskawkowej lemoniadzie na gdańskiej Starówce mogą trwać godzinami. A wtedy wiadomo, nie ma czasu na długie czarowanie w kuchni. Ale ten przepis na pewno oczaruje Waszych bliskich.

1 pierś z indyka
2 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła
Pieprz
Do podania ryż jaśminowy

Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

75 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.