Obiady

Kasza z bakłażanem i fetą

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Wszyscy wiemy, że jedzenie zdrowych i wartościowych posiłków jest kluczowe dla naszego zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Ten ostatni wymagający dla mnie czas, pokazał mi jak wiele znaczy zdrowa dieta. Kiedy czuję się dobrze psychicznie, to dużo łatwiej mi znosić wszystkie stresy dnia codziennego. Dlatego chciałabym dzisiaj Wam opowiedzieć o jednym z moich ulubionych ostatnio dań obiadowych – kaszy bulgur z warzywami. To danie jest nie tylko pyszne i sycące, ale też bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. A dodatkowo robi się je naprawdę błyskawicznie.

Kasza bulgur jest źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych, co daje nam długotrwałe uczucie sytości i pozwala nam uniknąć ataków głodu między posiłkami. Warzywa natomiast dostarczają nam błonnika, witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Dodatkowo dodają smaku, a ten dodatkowo podkręcamy wyrazistą fetą.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy kaszy bulgur, bakłażana, papryki, cebuli oraz pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą, a następnie podajemy je z ugotowaną kaszą i posypują pokrojoną w kostkę fetą. Można dodać także przyprawy, takie jak czosnek, oregano czy ostra papryczka, aby wzbogacić smak dania. Bawcie się przyprawami, eksperymentujcie i dodajcie swoje ulubione zioła.

Tak podana kasza bulgur z warzywami ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Właśnie dlatego jest to idealne danie dla wszystkich tych, którzy chcą zacząć zdrowo się odżywiać i dbać o swoje zdrowie. Dzięki takiemu obiadowi dostarczamy sobie dużo błonnika, który wpływa na nasz układ trawienny, a także witaminy i minerały, które pomagają utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji.

Zapraszam więc do spróbowania tego pysznego i zdrowego dania obiadowego. Wystarczy zaledwie kilka składników i kilka minut, aby przygotować smaczny posiłek, który dostarczy nam wiele składników odżywczych i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Wiosną korzystamy z bogactwa warzyw i gotujmy takie dania! Smacznego.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

  • Wyciskać do czosnku

Składniki

  • 200 gramów kaszy bulgur

  • 1 duży bakłażan, albo 2 mniejsze

  • 1 czerwona papryka

  • 2 pomidory

  • 1 spora cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • Pół kostki Fety

  • Sól

  • Pieprz

  • Słodka papryka

  • Szczypta ostrej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie kaszy

Kaszę bulgur wsypać do garnka i wypłukać wodą, odcedzić. Wlać świeżą wodę w ilości 1 szklanki, dodać szczyptę soli i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
2

Gulasz z bakłażana

Siekam cebulę w kostkę, a czosnek wyciskam przez praskę. Rozgrzewam olej na patelnię, następnie podsmażam zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażam. Bakłażana kroję w półplasterki ( ze skórką), paprykę kroję w kostkę i dorzucam do cebulki. Smażę często mieszając, przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i dodać przyprawy. Dalej smażę.
3

Serwowanie

Kroję w kostkę pomidory, wrzucam na patelnię. Mieszam całość i smażę jeszcze przez około 2 minuty. Wymieszać i wyłożyć na kaszę bulgur, posypać fetą. Można skropić oliwą extra vergine.
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.