Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Przejdź do przepisu


Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz i to, że są takie kojące. Moja babcia pierożki lepiła co piątek. A muszę dodać, że pracowała jako główna księgowa. Po pracy zawsze zakładała fartuszek i dzielnie pracowała w kuchni. Podziwiam ją za to. Ja niestety nie mam tyle czasu, i moje pierożkowe marzenia, pozostają często niezrealizowane. Przy moich codziennych obowiązkach i długich dojazdach do pracy, wizja długich godzin w kuchni, skutecznie zniechęca mnie od kulinarnych zmagań. Ale nie od eksperymentów, bo dzięki nim powstały kluseczki jak pierożki.

Czym są te kluseczki? To po prostu farsz do tradycyjnych pierożków z dodatkiem mąki i jajka. Wystarczy ugotować je w osolonej wodzie, polać podsmażoną cebulką i gotowe. W mgnieniu oka, możemy cieszyć się smakiem pierogów. Tyle, że bez ciasta, bez wałkowania i żmudnego lepienia.

Jeżeli, tak jak ja, nie macie zbyt dużo czasu, ale lubicie tradycyjne smaki, to koniecznie musicie spróbować tego dnia. Kluseczki jak pierożki są przepyszne. Śmiało możecie wykorzystać do nich ziemniaki, które ugotowaliście dzień wcześniej. Będzie jeszcze szybciej, bo jedynym dłuższym etapem w produkcji, jest właśnie obieranie i gotowanie ziemniaków.

Mam nadzieję, że będą Wam smakowały i z chęcią je zrobicie!

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
35
gotowanie
5
ilość porcji
2
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Tłuczek do ziemniaków/praska

Składniki

  • 400 g ziemniaków

  • 250 g białego sera

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklani mąki pszennej

  • sól i pieprz

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

Przepis krok po kroku

1

Ziemniaki i cebulka

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę, rozgrzewam olej z masłem i podsmażam cebulkę na złoto.
2

Kluski

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, bądź tłuczemy tłuczkiem , dodajemy twaróg ( polecam mielony), jajko, obie mąki, sól i pieprz. Dodajemy również podsmażoną cebulkę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Formujemy kuleczki.
3

Serwowanie

W drugim garnku zagotowuję wodę, solę ją. Na wrzątek kładziemy kluseczki, gotujemy 3 minuty. Kluseczki można polać podsmażoną cebulką, albo masłem i serwować z surówką.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.