ObiadyVege

Kotleciki z kalafiora i ziemniaków

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Mamy Nowy Rok. W Sylwestra, pracowaliśmy w pocie czoła, gdzieś tak do 18. A potem po prostu zjedliśmy sałatkę, dojedliśmy makowiec, obejrzeliśmy dwa filmy i chwilę po północy poszliśmy spać. Nudnie, domowo, z ukochanymi kotami u boku. A Nowy Rok, zaczynam postanowieniem by jeszcze bardziej wykorzystywać pozostałe jedzenie. By nic nie wyrzucać i nic nie marnować. Tak mnie to naszło, kiedy wczoraj zaczęłam dzień od noworocznej sałatki jarzynowej. Po gotowaniu warzyw do sałatki, zostało mi kilka ziemniaków. Stąd też moja propozycja na kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe. Czyli obiad, który powstał z resztek gotowanych ziemniaków i kalafiora. Te kotleciki są zaskakująco pyszne, ich smak wspaniale podkręca dodatek tartego Parmezanu, dzięki temu kotleciki, mają charakter i z pewnością nie są nudne. Z zewnątrz bardzo chrupiące, a w środku kusząco miękkie i delikatne. Polecam podawać je z domowym sosem czosnkowym, szczypiorkiem i pomidorkami. Zapewniam, że wszystkim będzie smakować! To co, spróbujecie ich u siebie w domu?

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
10
ilość porcji
4
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Garnek do gotowania kalafiora

  • Tłuczek albo praska

  • Patelnia

Składniki

  • Składniki na 6-8 kotlecików:

  • 0,5 kg kilograma ugotowanych ziemniaków

  • 1/2 główki kalafiora

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2-3 garście tartego Parmezanu

  • 1 jajko

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

  • Po 2 łyżki posiekanego koperku, posiekanego szczypiorku i natki pietruszki

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania

  • Do podania : sos czosnkowy, pomidory, szczypiorek

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie kotlecików

Kalafiora gotuję na półtwardo, można też wykorzystać kalafiora pozostałego z obiadu. Ziemniaki i kalafiora przeciskam przez praskę, można też ugnieść je tłuczkiem. Czosnek i cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na łyżce oleju, warzywa powinny być rumiane, dodaję do ziemniaków i kalafiora. W dużej misce łączę masę ziemniaczaną, dodaję jajko, posiekane zioła, tarty Parmezan i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę i formuję średniej wielkości kotleciki.
2

Smażenie i serwowanie

Rozgrzewam olej, kotleciki panieruję w bułce tartej i kładę je na patelnię. Smażę je po 4 minuty z każdej strony. Podaję gotowe kotleciki z sosem czosnkowym, posiekanym szczypiorkiem i pomidorami.

Uwagi

Wspaniale smakują na drugi dzień. Można je również zabrać do lunchboxa.
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.