Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się bardzo ciekawie i może uda mi się przetrwać najgorszy czas w roku. Wrzesień to jednocześnie okazja by zacząć praktykować smaczne i zdrowe śniadania. Dziś zapraszam na pyszne krążki jabłkowe, o które to poprosił mnie mój mąż.
Ciekawostką jest tutaj ciasto. Otóż ciasto jest z drożdżami, ale bez jajek. Wyniknęło to trochę z zaniedbania, po prostu piekłam ciasto, zjedliśmy jajka na miękko na śniadanie i nagle odkryłam, że brakuje mi jajek. Jako, że byłam w piżamie, i w wolny poniedziałek zamierzałam nigdzie się nie śpieszyć, przygotowałam ciasto bez jajek. Krążki były półwegańskie, gdyż połowę mleka zamieniłam na napój migdałowy. To był przepyszny eksperyment!
Krążki jabłkowe cudownie pachniały cynamonem i wanilią. Wprowadziły nas w bardzo dobry nastrój. Do tego są szybkie, i całkowicie bezproblemowe. Wystarczyło przemieszać składniki i zostawić ciasto na kwadrans. A w tym czasie można zrobić makijaż, ubrac się, albo przygotować drugie śniadanie do pracy. Placuszki są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajcie je koniecznie z dużą porcją świeżych owoców. Ale myślę, że sprawdzi się również masło orzechowe!
Smacznego i pysznego września!
Magda
Ale fajny pomysł na śniadanie:)
🙂
Pycha placuszki i oczywiście pyszne śniadanko Ci wyszło 🙂 Ja już prawie w większości przepisów zamieniłam mleko krowie na napoje roślinne 🙂
🙂
Raz na jakiś czas też takie robię, ale tak pięknie ich jeszcze nie podałam, aż się głodna zrobiłam 🤤🙂
dziękuję!
Jesienne, aromatycznie, super. 🙂
🙂
Wspaniały i pyszny przepis 🧡 I bez jajek są zapewne rewelacyjne w smaku 🙂
są naprawdę pyszne!
Wrzesień zawsze kojarzy mi się z jabłkami i cynamonem. Twój przepis jest w sam raz na jesienne poranki – szybki i smaczny.