Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się bardzo ciekawie i może uda mi się przetrwać najgorszy czas w roku. Wrzesień to jednocześnie okazja by zacząć praktykować smaczne i zdrowe śniadania. Dziś zapraszam na pyszne krążki jabłkowe, o które to poprosił mnie mój mąż.

Ciekawostką jest tutaj ciasto. Otóż ciasto jest z drożdżami, ale bez jajek. Wyniknęło to trochę z zaniedbania, po prostu piekłam ciasto, zjedliśmy jajka na miękko na śniadanie i nagle odkryłam, że brakuje mi jajek. Jako, że byłam w piżamie, i w wolny poniedziałek zamierzałam nigdzie się nie śpieszyć, przygotowałam ciasto bez jajek. Krążki były półwegańskie, gdyż połowę mleka zamieniłam na napój migdałowy. To był przepyszny eksperyment!

Krążki jabłkowe cudownie pachniały cynamonem i wanilią. Wprowadziły nas w bardzo dobry nastrój. Do tego są szybkie, i całkowicie bezproblemowe. Wystarczyło przemieszać składniki i zostawić ciasto na kwadrans. A w tym czasie można zrobić makijaż, ubrac się, albo przygotować drugie śniadanie do pracy. Placuszki są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajcie je koniecznie z dużą porcją świeżych owoców. Ale myślę, że sprawdzi się również masło orzechowe!

Smacznego i pysznego września!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
2 porcje
całkowity czas
30 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 200 g mąki pszennej Polka do ciast typ 450

  • Drożdże suszone 7 g Dr. Oetkera

  • 30 g cukru

  • 250 ml mleka ( może być zwykłe bądź roślinne), w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Do miski dodaj mąkę pszenną, drożdże suszone oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Teraz czas na dodanie mleka i , cynamonu i wanilii. Ciasto dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem, bądź blenderem. Ciasto odstawiamy na kwadrans.
2

Racuszki

Jabłka obieramy, kroję w plastry. Jabłka wkładam do ciasta, dokładnie pokrywam je ciastem. Rozgrzewam patelnię, jeżeli smażycie na zwykłej patelni, dodajcie trochę masła klarowanego. Ja smażę na patelni do naleśników i nie używam tłuszczu. Smażę krążki na rumiano.
3

Serwowanie

Krążki podaję z borówkami i wiórkami kokosowymi. Całość polałam również miodem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

2 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.