Bez kategorii

Krupnik na wędzonych kościach

50 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Z krupnikiem już tak jest, albo się go lubi, albo się nie lubi. Mój mąż jest wielkim przeciwnikiem tej zupy. W ogóle tego nie rozumiem i moje próby przekonania go, do niej spełzły na niczym. No cóż, ja krupnik uwielbiam od dziecka, i od czasu do czasu, pojawia się u mnie w domu. Mimo wszystko. Ostatnio na blogu było bardzo, ale to bardzo słodko. Dlatergo czas na małą zmianę, zapraszam na krupnik na wędzonych kościach.

Ta wersja jest lekka, bardzo letnia, delikatna, ale pełna smaku. W takie ciepłe, wakacyjne dni, wystarcza za cały obiad. Nie muszę szykować drugiego dania, czy czegoś konkretniejszego, wystarczy mi talerz krupniku. Oczywiście, najlepszy jest ten jedzony w ogródku. Wierzcie mi lub nie, ale ja jestem w stanie zjeść od razu trzy talerze. Ba, nawet mój mąż, który tej zupy nie lubi, poprosił o dokładkę. Nie wiem co przekonało? Może ta lekkość, może cudowny aromat?

Jeżeli miałabym wskazać zupę mojego dzieciństwa, z pewnością byłby to właśnie krupnik. Moja mama gotowała go nam bardzo często. Ale jej wersja zawsze była gotowana na mięsie drobiowym, za to z obowiązkowymi dodatkami w postaci podrobów. No i ta gęstość, łyżka aż stała. Moja wersja jest dużo lżejsza, może dlatego łatwiej się do nie przekonać? Co ciekawe, w rodzinnym domu mojego męża, do krupniku obowiązkowo dodaje się suszone grzyby , w dużej ilości i podsmażony, wędzony boczek. Jak widać co dom, to inna receptura

Jeżeli nie wiecie co zrobić dziś na obiad, to bardzo polecam tę zupę. Prostą, swojską, naprawdę prostą w przygotowaniu. Od razu zróbcie nieco więcej, szkoda letnich dni na długie gotowanie!

Buziaki,

Magda

rb_lena
przygotowanie
25 minut
gotowanie
50 minut
ilość porcji
6 porcji
całkowity czas
75 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek około 4 litry

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 g wędzonych kości lub żeberek wieprzowych

  • 3 ziemniaki

  • 1 pietruszka

  • 1 marchewka

  • pół selera

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 L wody

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • sól, pieprz

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • natka pietruszki

Przepis krok po kroku

1

Wywar

Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić (1 łyżeczka), dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso i przyprawy wyjąć.
2

Zupa

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pozostałe warzywa oprócz ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wszystko przesmażyć przez kilka minut na łyżce masła. Wrzucić do wywaru. Kaszę przepłukać na sitku, dołożyć do garnka. Gotować 10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować , aż będą miękkie, u mnie 10 minut.
3

Serwowanie

Zupę doprawić do smaku, natkę posiekać, wrzucić do całości.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Jesienne leniwe z dynią

35 minut Min. gotowania
Listopad wciągnął mnie totalnie. Niestety, zdrowotnie znów jest niezbyt ciekawie. Czas spędzam albo u lekarza, albo myśląc o kolejnej wizycie. Albo też…
Bez kategorii

Drożdżówka z matchą i kokosem

30 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na słodkie drożdżowe. A dokładnie na moim stole zagościła drożdżówka z matchą i kokosem. To takie trochę bardziej szalone połączenie,…
Bez kategoriiDesery

Brzoskwinie z lawendą

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na cudowny, pachnący sierpniem deser, przed Wami brzoskwinie z lawendą. Pomysł na ten deser, narodził się podczas krótkiego wypadu w…

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.