Czasami najsmaczniejsze dania powstają wtedy, gdy jestem zmuszona do kreatywnego podejścia do gotowania, wykorzystując to, co już mam w kuchni. Dziś chciałbym podzielić się z Wami moim nowym pomysłem, czyli przepisem na makaron ,indyk i pesto. Danie to powstało bez wizyty w sklepie, wykorzystałam to co miałam w swojej kuchni. Takie gotowanie ma same zalety. Bo dania, z lodówkowych resztek nie muszą być nudne i nijakie, a pełne smaku, kolorów i wartości odżywczych. To danie uratowało mnie kiedy wprowadzałam ostatnie poprawki do mojej pracy na studiach, i z jednej strony chciałam zjeść coś pysznego, ale nie chciałam marnować czasu na wizytę w sklepie. Wyjęłam z samego rana, kawałek zamrożonej piersi z indyka. To nasze ulubione mięso i zawsze mam kawałek w pogotowiu.
Po pierwsze, warto mieć w kuchni kilka podstawowych składników, które są uniwersalne i pasują do wielu dań. Mogą to być m.in. makaron, ryż, kasza, puszka fasoli, słoiczek dobrej jakości pesto, cebula, czosnek, oliwa z oliwek i przyprawy, takie jak ostra papryka, sól, pieprz czy kurkuma. Mając te składniki pod ręką, możemy już w łatwy sposób stworzyć smaczne i pożywne dania.
Jeśli chodzi o gotowanie, to ja lubię wykorzystywać to, co jest najpierw do spożycia, czyli na przykład warzywa i owoce, które zaczynają gnić. Wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki i dodać do makaronu, zupy, czy ryżu. Takie danie będzie pełne witamin i smaku, a przy okazji nie zmarnujemy jedzenia. Tym razem zostały mi dwie garści pomidorków koktajlowych, które dodałam do makaronu.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie produktów z kuchennych szafek jest zrobienie kremu z zup z warzyw. Wystarczy, że zmiksujemy ugotowane wcześniej warzywa z bulionem warzywnym, dodając przyprawy i ewentualnie śmietanę, by uzyskać pyszny, kremowy smak.
Zupełnie innym podejściem do gotowania z tego, co mamy w kuchni, jest eksperymentowanie z nowymi smakami. Możemy dodać curry do klasycznego makaronu z serem, czy zamiast sosu pomidorowego wykorzystać hummus jako bazę do dania. Możliwości jest wiele, wystarczy tylko dać się ponieść wyobraźni.
Podsumowując, gotowanie z tego, co znajduje się w kuchennych szafkach, to świetny sposób na kreatywność i oszczędność. Warto mieć pod ręką podstawowe składniki i szukać nowych, ciekawych połączeń smakowych. Gotowanie w ten sposób pozwala na odkrywanie nowych smaków i cieszenie się jedzeniem na co dzień. A jak się podoba przepis na makaron z indykiem i pesto?
to może być naprawdę dobre!
🙂
jest pyszne!
Wygląda super i na pewno tak smakuje. Z chęcią wypróbuje twój przepis. Dania z makaronów też są super.
Kasia
polecam!
Mniam! Świetna propozycja na obiad!
🙂
Mnie się bardzo podoba, bo makaron jest dobry na wszystko:)
A co do gotowania z tego co jest w szafkach, to ja mam tak z pieczeniam. Najpierw przeglądam szafki i znajduje jakiś składnik i do niego dopasowuję wypiek, a nie odwrotnie. I dzięki temu postało parę pyszności:)))
🙂
Jak ja uwielbiam takie makaronowe dania!
to jak ja 🙂
Smakowicie, bardzo lubię podobne potrawy. 🙂
super!
Takie z pozoru proste dania potrafią naprawdę pozytywnie zaskakiwać 🙂 Świetny przepis- zapisuję sobie!
cieszę się, że sie podoba!
Witam serdecznie ♡
Muszę przyznać, że jestem wielką fanką makaronów ^^ Bardzo apetyczny przepis! Danie na pewno jest super 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Kocham takie dania 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam