Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z siostrą letnie dni spędzałyśmy na balkonie łuskając strąk po strąku. Zamiast latać po podwórku, siedziałam na tym balkonie i walczyłam z workiem pełnym zielonego. Szczerze? Wtedy nie lubiłam bobu. Gdybyście spędzili tyle godzin z bobem na balkonie, też byście mieli do niego co najmniej ambiwalentny stosunek. Ale w tym roku bób mi wyjątkowo smakuje. A szczególnie makaron z bobem.

To takie danie, którego nie da się zepsuć. Danie jest błyskawiczne. Najwięcej czasu zajmuje obieranie ziarenek bobu ze skórki. Znam takich, którym skórka nie wadzi, i bób jedzą razem z osłonką. No cóż, zdania są podzielone. Ja wolę zdecydowanie bez! Jak już przejdziemy ten etap, to reszta jest czystą przyjemnością!

W domu będzie pachniało masłem. Kremowym parmezanem, i pysznym obiadem w mniej niż pół godziny. Makaron z bobem najlepiej smakuje jedzony na tarasie bądź w ogrodzie. Ale również przy kuchennym stole, ze szklanką kompotu z agrestu będzie idealny. To bardzo letnie, które wpisuje się w hasło- jem sezonowo! Niewiele składników i danie gotowe. Uwielbiam gotować coś, z niczego. To daje mi ogromną radość i satysfakcję.

A ja latem lubię nie tylko jeść sezonowo, ale i szybko. I bezproblemowo. Bo kto by tracił czas, kiedy za oknem piękne lato? Koniecznie przygotujcie na obiad makaron z bobem, a potem ruszajcie na spacer. Bo szkoda lata!

Smacznego kochani!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
15 minut
gotowanie
10 minut
ilość porcji
2 porcje
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

Składniki

  • 200-250 g makaronu jaki lubicie, użyliśmy spaghetti

  • 1 szklanka bobu

  • 1/2 szklanki startego parmezanu + dodatkowo do podania

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • oliwa do podania

  • płatki chili (opcjonalnie)

Przepis krok po kroku

1

Sos

W osolonej wodzie podgotujcie bób, ok. 5 minut, włóżcie do zimnej wody, odcedźcie i obierzcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odlejcie pół szklanki wody z gotowania makaronu. Na głębokiej, rozgrzanej patelni, rozpuśćcie 1 łyżkę masła, dodajcie pieprz, chwilę smażcie, dodajcie wodę z gotowania makaronu i pozostałe masło. Dodajcie ugotowany makaron i parmezan, wymieszajcie do połączenia składników. Dodajcie bób, wymieszajcie, delikatnie go rozgniatając. Chwilę razem podgrzejcie całość.
2

Serwowanie

Wyłóżcie na talerze, posypcie pozostałym parmezanem i delikatnie skropcie oliwą. Smacznego!

Zalety

  • +

Wady

  • -
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Smaki Chorwacji

2 Min. czytania
Jak już wspominałam, początek października spędziliśmy w Chorwacji. Było to cudowne doświadczenie, również kulinarne. Na tydzień zamieszkaliśmy w domku, na samej plaży….

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.