Obiady

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

Dziś się chwalę, kolejny eksperyment kulinarny udany! Wypróbowałam przepis na makaron z tuńczykiem i groszkiem, i jestem zachwycona!

Dotychczas makaron z tuńczykiem oznaczał dla mnie sos pomidorowy z dodatkiem kaparów. Ale dziś chcę podzielić się moim najnowszym eksperymentem kulinarnym, jakim był przepis na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Jako miłośniczka gotowania i odkrywania nowych smaków, zdecydowałam się spróbować czegoś nowego, i nie żałuję! Ten przepis okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. No dobra, mój mąż nieco kręcił nosem. Ale na samym początku. Wydawało mu się, że tuńczyk i śmietanka nie będę dobrze smakować. Na szczęście zdobył się na odwagę i spróbował. I zażądał by to danie na naszym stole pojawiało się cześciej.

Przygotowanie tego dania było naprawdę proste i szybkie. Najpierw ugotowałam makaron al dente, aby zachować odpowiednią konsystencję. W międzyczasie, na patelni czosnek na złoty kolor. Następnie dodałam tuńczyka z puszki i delikatnie go podsmażyłam, aby uwolnić jego aromat. Do tego dodałam śmietankę oraz groszek, który dodał daniu koloru oraz świeżości. Doprawiłam całość solą, pieprzem i solidną dawką koperku. Wszystko to wymieszałam z ugotowanym wcześniej makaronem i już gotowe!

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dania, byłam naprawdę zaskoczona, jak dobrze te składniki ze sobą współgrały. Makaron był idealnie ugotowany, a tuńczyk dodał mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Groszek podbił smak, dodał daniu delikatnej słodyczy, która wspaniale skontrastowała z bogatym smakiem tuńczyka. Byłam zachwycona efektem tego eksperymentu!

Makaron z tuńczykiem to świetne danie dla tych, którzy poszukują czegoś innego i chcą spróbować czegoś nowego w swojej kuchni. Można je podać jako danie główne lub jako sałatkę na przyjęciu. Jest lekkie, ale sycące i pełne zdrowych składników.

Jeśli jesteście gotowi na eksperymenty kulinarnego, zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na makaron z tuńczykiem. To proste danie, które zaskoczy Was swoim smakiem i wywoła uśmiech na Waszych twarzach. Myślę, że wyjątkowo posmakuje najmłodszym smakoszom.

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Durszlak

Składniki

  • 100 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

  • 200 g tuńczyka w sosie własnym

  • 200 g śmietanki 18%

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki posiekanego koperku

Przepis krok po kroku

1

Sos

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć mieszając około 3 minut. Dodać groszek i smażyć przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Do podsmażonych pieczarek z groszkiem dodać tuńczyka, śmietankę, sok z cytryny, sól i pieprz, całość wymieszać i podgrzewać około 5 minut.
2

Makaron

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3

Serwowanie

Makaron podawać z sosem. Przed podaniem potrawę posypać świeżo mielonym pieprzem i dużą porcją posiekanego koperku
1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.