Obiady

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

Dziś się chwalę, kolejny eksperyment kulinarny udany! Wypróbowałam przepis na makaron z tuńczykiem i groszkiem, i jestem zachwycona!

Dotychczas makaron z tuńczykiem oznaczał dla mnie sos pomidorowy z dodatkiem kaparów. Ale dziś chcę podzielić się moim najnowszym eksperymentem kulinarnym, jakim był przepis na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Jako miłośniczka gotowania i odkrywania nowych smaków, zdecydowałam się spróbować czegoś nowego, i nie żałuję! Ten przepis okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. No dobra, mój mąż nieco kręcił nosem. Ale na samym początku. Wydawało mu się, że tuńczyk i śmietanka nie będę dobrze smakować. Na szczęście zdobył się na odwagę i spróbował. I zażądał by to danie na naszym stole pojawiało się cześciej.

Przygotowanie tego dania było naprawdę proste i szybkie. Najpierw ugotowałam makaron al dente, aby zachować odpowiednią konsystencję. W międzyczasie, na patelni czosnek na złoty kolor. Następnie dodałam tuńczyka z puszki i delikatnie go podsmażyłam, aby uwolnić jego aromat. Do tego dodałam śmietankę oraz groszek, który dodał daniu koloru oraz świeżości. Doprawiłam całość solą, pieprzem i solidną dawką koperku. Wszystko to wymieszałam z ugotowanym wcześniej makaronem i już gotowe!

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dania, byłam naprawdę zaskoczona, jak dobrze te składniki ze sobą współgrały. Makaron był idealnie ugotowany, a tuńczyk dodał mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Groszek podbił smak, dodał daniu delikatnej słodyczy, która wspaniale skontrastowała z bogatym smakiem tuńczyka. Byłam zachwycona efektem tego eksperymentu!

Makaron z tuńczykiem to świetne danie dla tych, którzy poszukują czegoś innego i chcą spróbować czegoś nowego w swojej kuchni. Można je podać jako danie główne lub jako sałatkę na przyjęciu. Jest lekkie, ale sycące i pełne zdrowych składników.

Jeśli jesteście gotowi na eksperymenty kulinarnego, zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na makaron z tuńczykiem. To proste danie, które zaskoczy Was swoim smakiem i wywoła uśmiech na Waszych twarzach. Myślę, że wyjątkowo posmakuje najmłodszym smakoszom.

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Durszlak

Składniki

  • 100 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

  • 200 g tuńczyka w sosie własnym

  • 200 g śmietanki 18%

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki posiekanego koperku

Przepis krok po kroku

1

Sos

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć mieszając około 3 minut. Dodać groszek i smażyć przez kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Do podsmażonych pieczarek z groszkiem dodać tuńczyka, śmietankę, sok z cytryny, sól i pieprz, całość wymieszać i podgrzewać około 5 minut.
2

Makaron

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3

Serwowanie

Makaron podawać z sosem. Przed podaniem potrawę posypać świeżo mielonym pieprzem i dużą porcją posiekanego koperku
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.