
Najbardziej maślana babka świata. Najbardziej delikatna babka na świecie. Mięciutka, o zniewalającym wręcz aromacie. Taka jest właśnie maślana babka. W zasadzie to podwójnie maślana. Pyszna, rozpływająca się w ustach. Znikająca w kilka chwil od postawienia jej na stole. Dawno nie jadłam tak wspaniałej babki. Rozpływa się w ustach, jest leciutka i miękka jak puch. Do tego robi się jak banalnie prosto. Babka jest niezwykła, w środku mięciutka, a z zewnątrz otoczona delikatnie chrupiącą skorupką. Po prostu wspaniała. Taką babkę najbardziej lubi moja mama. Podjada ją po kawałku, po małym kawałeczku, jak nikt nie widzi. Bo przecież ona nie jada słodyczy, bo się wiecznie odchudza… Taka babka jest idealnym towarzyszem naszych długich rozmów. Musicie koniecznie spróbować, może i Wasze mamy ją polubią?
Składniki:
250 gramów masła
250 ml maślanki
4 średnie jajka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
100 gramów masła
3 łyżki cukru pudru
Łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wody
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Pojedynczo dodaję jajka, ucieram aż masa będzie idealnie połączona, dolewam maślankę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników i łączę w jedną gładką masę. Ciasto przelewam do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Babkę piekę 55-60 minut w 190 stopniach. Lekko studzę.
Roztapiam masło z cukrem, wanilią i wodą. Wierzch babki nakłuwam nożem, polewam polewą.
Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl obowiązuje 10 % zniżka na zakupy, na hasło durszlak10.
Babka – ciasto które dobrze smakuje zawsze wszędzie i ze wszystkim 😉
oj tak:)
Tak nam smaka narobiłaś, że aż szkoda, że nasza rodzina robi babkę tylko na święta 😀
Mniam, uwielbiam taką ☺
Mniammmmm!
To coś dla mnie. Skorzystam z przepisu.
prosta i pyszna:)
polecam:)
🙂
ja robię zdecydowanie nie tylko na święta:)
🙂
Od kilku dni chodzi za mną taka babka.
🙂
taka babeczka wspaniale musi smakować
polecam;)
Jesteś pewna, że najbardziej maślana baba? 😉 super!
z tych co ja jadłam:)
Uwielbiam maślane wypieki.
🙂
Super, babki bardzo lubię, muszę sobie upiec do kawy 🙂
😉
Masło, maślanka… baba jak u babci 🙂
🙂
Smacznego 🙂
😉
Smak mojego dzieciństwa .. babcia piekła! Ah spróbowałabym znowu 🙂
do kawki bym ją chapsnęła;)
Wygląda pysznie 😉
🙂
🙂
Przepysznie wygląda 🙂
dziękuję:)
Szkoda że zepsuł mi się piekarnik 😔
🙁
Aż nabrałem ochoty na taką babkę i herbatkę wieczorową porą 😉
🙂
Wyglada przepysznie- moja mam jest fanka babek – podrzuce jej ten przepis 🙂
Widać, że bardzo puszysta 🙂
Pychota, idealna np. na Wielkanoc.