Ciasta

Maślana babka

1 Min. czytania
Najbardziej maślana babka świata. Najbardziej delikatna babka na świecie. Mięciutka, o zniewalającym wręcz aromacie. Taka jest właśnie maślana babka. W zasadzie to podwójnie maślana. Pyszna, rozpływająca się  w ustach. Znikająca  w kilka chwil od postawienia jej na stole. Dawno nie jadłam tak wspaniałej babki. Rozpływa się w ustach, jest leciutka i miękka jak puch. Do tego robi się jak banalnie prosto. Babka jest niezwykła, w środku mięciutka, a z zewnątrz otoczona delikatnie chrupiącą skorupką. Po prostu wspaniała. Taką babkę najbardziej lubi moja mama. Podjada ją po kawałku, po małym kawałeczku, jak nikt nie widzi. Bo przecież ona nie jada słodyczy, bo się wiecznie odchudza… Taka babka jest idealnym towarzyszem naszych długich rozmów. Musicie koniecznie spróbować, może i Wasze mamy ją polubią?

Składniki:
250 gramów masła
250 ml maślanki
4 średnie jajka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
100 gramów masła
3 łyżki cukru pudru
Łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wody

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy

Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Pojedynczo dodaję jajka, ucieram aż masa będzie idealnie połączona, dolewam maślankę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników i łączę w jedną gładką masę.  Ciasto przelewam do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Babkę piekę 55-60 minut w 190 stopniach. Lekko studzę.
Roztapiam masło z cukrem, wanilią i wodą. Wierzch babki nakłuwam nożem, polewam polewą.

Do 30 czerwca na stronie  www.manufaktura-wielkopolska.pl obowiązuje 10 % zniżka na zakupy,  na hasło durszlak10
1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.