Obiady

Mielone wołowe. Jak steki.

1 Min. czytania
Niedzielny obiad. Bardzo, ale to bardzo przyjemny moment w ciągu całego tygodnia. Czas dla rodziny. Ten moment kiedy nikt się nie śpieszy i kiedy wszyscy siedzimy przy stole i spokojnie zajadamy się pysznościami, a w tle leci dobra komedia z lat 70. Zimą najczęściej jest rosół, drugie danie i obowiązkowy deser. Na drugie danie pełna dowolność. Tym razem padło na wołowe steki mielone. Minimum pracy, a maksimum efektu. Nie potrzeba jajek, bułki tartej, ba nie trzeba nawet nadmiaru przypraw. Starczy musztarda, pieprz i odrobina soli. Pomysł na takie steki podpatrzyłam u Jamiego Olivera. Co prawda on podał je w bułce, a ja w towarzystwie puree i surówki, ale moim zdaniem tak przygotowane mięso jest bardzo uniwersalne. Ja dodałam jeszcze cebulę, która podduszona dodała stekom smaku, i stworzyła smakowity sos do puree. Takie mięso mogłabym jeść i jeść. Myślę, że długo mi się nie znudzi. I Wam polecam. A ja tymczasem zmykam dzielnie pracować, witaj nowy tygodniu.

Składniki na 5 steków:
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 cebula
Sól
Pieprz
Klarowane masło – 3 łyżki
Dodatkowo:
puree, surówka

Mięso łączę z musztardą. Lekko wyrabiam – tylko do połączenia składników. Formuję kotlety, smażę je na rozgrzanym maśle ( 2 łyżki) po 3 minuty z każdej strony.
Cebulę kroję w piórka, dodaję na patelnię razem z masłem. Posypuję wszystko solą i pieprzem i podduszam około 3-4 minut. Podaję z puree i ulubioną surówką.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.