Obiady

Mielone wołowe. Jak steki.

1 Min. czytania
Niedzielny obiad. Bardzo, ale to bardzo przyjemny moment w ciągu całego tygodnia. Czas dla rodziny. Ten moment kiedy nikt się nie śpieszy i kiedy wszyscy siedzimy przy stole i spokojnie zajadamy się pysznościami, a w tle leci dobra komedia z lat 70. Zimą najczęściej jest rosół, drugie danie i obowiązkowy deser. Na drugie danie pełna dowolność. Tym razem padło na wołowe steki mielone. Minimum pracy, a maksimum efektu. Nie potrzeba jajek, bułki tartej, ba nie trzeba nawet nadmiaru przypraw. Starczy musztarda, pieprz i odrobina soli. Pomysł na takie steki podpatrzyłam u Jamiego Olivera. Co prawda on podał je w bułce, a ja w towarzystwie puree i surówki, ale moim zdaniem tak przygotowane mięso jest bardzo uniwersalne. Ja dodałam jeszcze cebulę, która podduszona dodała stekom smaku, i stworzyła smakowity sos do puree. Takie mięso mogłabym jeść i jeść. Myślę, że długo mi się nie znudzi. I Wam polecam. A ja tymczasem zmykam dzielnie pracować, witaj nowy tygodniu.

Składniki na 5 steków:
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 cebula
Sól
Pieprz
Klarowane masło – 3 łyżki
Dodatkowo:
puree, surówka

Mięso łączę z musztardą. Lekko wyrabiam – tylko do połączenia składników. Formuję kotlety, smażę je na rozgrzanym maśle ( 2 łyżki) po 3 minuty z każdej strony.
Cebulę kroję w piórka, dodaję na patelnię razem z masłem. Posypuję wszystko solą i pieprzem i podduszam około 3-4 minut. Podaję z puree i ulubioną surówką.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.