Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że sama miałam pewne obawy, w końcu całe życie racuchy smażyłam, a nie piekłam. Ale od czego są kulinarne eksperymenty! W końcu gotowanie to również dobra zabawa i próbowanie nowych pomysłów.

Racuchy uwielbiamy i często gościły w nasze poranki, czy też popołudnia. Czasami bywały daniem obiadowym. Wiecie, w te dni kiedy potrzebowałam typowego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Nie da się ukryć, że takie smażone racuchy, chociaż pyszne, to jednak nie są najbardziej zdrowym wyborem na co dzień. A takie pieczone, to zdecydowanie grzech mniej ciężki. A raczej lekki, migdałowy i niemal uzależniający. Ale skoro można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, to jest to pozytywne uzależnienie. I nie warto z nim walczyć, tylko szykować składniki i piec.

Racuchy z pieca to po prostu jabłka w cieście, które obficie posypałam migdałami i wiórkami kokosowymi. Ważne, nie oszczędzajcie na cynamonie. Do przepisu najlepsze będą twarde jabłka, które podczas pieczenia, zmiękną, ale zachowają kształt i nie rozpadną się pod wpływem ciepła. Ja osobiście wolę te kwaśne, ale to oczywiście kwestia gustu. Śmiało wykorzystajcie te, które macie w domu i które najbardziej lubicie.

Z czym podać te pyszne racuchy? Można jeść je solo, można posypać cukrem pudrem, podać z miodem, domową konfiturą, serkiem waniliowym, czy zdrowym kremem czekoladowym. Do wyboru, do koloru! Na kolację, na słodki obiad, na śniadanie, na deser. Kiedy tylko chcecie. To naprawdę genialnie prosty przepis. I gwarantuję Wam, że pokochacie te racuchy dokładnie tak samo jak ja.

Smacznego tygodnia !

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10 minut
gotowanie
25 minut
ilość porcji
4 porcje
całkowity czas
35 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 3 duże jabłka

  • 3 jajka

  • 250 gramów mąki pszennej

  • 200 gramów płatków migdałowych

  • 150 gramów serka śmietankowego kremowego

  • Cynamon

  • Szczypta mielonego imbiru

  • Odrobina ekstraktu waniliowego

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis krok po kroku

1

Jabłka

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Owoce obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w dość grube plastry i posypuję cynamonem, zostawiam na chwilę.
2

Ciasto

Wszystkie pozostałe składniki, poza płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, miksuję na dość gęste ciasto. Jabłka obtaczam w cieście, a następnie z obu stron w płatkach migdałowych i wiórkach kokosowych. Jabłka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.
3

Pieczenie i serwowanie

Jabłkowe racuszki piekę 25 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Podajcie racuchy z serkiem waniliowym, albo domową konfiturą

Zalety

  • +

Wady

  • -
1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.