Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że sama miałam pewne obawy, w końcu całe życie racuchy smażyłam, a nie piekłam. Ale od czego są kulinarne eksperymenty! W końcu gotowanie to również dobra zabawa i próbowanie nowych pomysłów.
Racuchy uwielbiamy i często gościły w nasze poranki, czy też popołudnia. Czasami bywały daniem obiadowym. Wiecie, w te dni kiedy potrzebowałam typowego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Nie da się ukryć, że takie smażone racuchy, chociaż pyszne, to jednak nie są najbardziej zdrowym wyborem na co dzień. A takie pieczone, to zdecydowanie grzech mniej ciężki. A raczej lekki, migdałowy i niemal uzależniający. Ale skoro można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, to jest to pozytywne uzależnienie. I nie warto z nim walczyć, tylko szykować składniki i piec.
Racuchy z pieca to po prostu jabłka w cieście, które obficie posypałam migdałami i wiórkami kokosowymi. Ważne, nie oszczędzajcie na cynamonie. Do przepisu najlepsze będą twarde jabłka, które podczas pieczenia, zmiękną, ale zachowają kształt i nie rozpadną się pod wpływem ciepła. Ja osobiście wolę te kwaśne, ale to oczywiście kwestia gustu. Śmiało wykorzystajcie te, które macie w domu i które najbardziej lubicie.
Z czym podać te pyszne racuchy? Można jeść je solo, można posypać cukrem pudrem, podać z miodem, domową konfiturą, serkiem waniliowym, czy zdrowym kremem czekoladowym. Do wyboru, do koloru! Na kolację, na słodki obiad, na śniadanie, na deser. Kiedy tylko chcecie. To naprawdę genialnie prosty przepis. I gwarantuję Wam, że pokochacie te racuchy dokładnie tak samo jak ja.
Smacznego tygodnia !
Magda
Ciekawe racuchy 😀
miło mi!
Wyglądają obłędnie!
dziękuję!
Chętnie bym spróbowała. Wyglądają apetycznie. Piękne złote racuchy
dziękuję!
Też piekłam racuszki w piekarniku, ale nie były takie na wypasie jak u Ciebie 🤤 bardzo smakowite połączenie składników.
bardzo je polecam!
Mój tata jest fanem racuchów, muszę podrzucić mu przepis 🙂
koniecznie!
Wyglądają bardzo apetycznie : )
pięknie dziękuję!
fajne racuszki
🙂
Wyglądają obłędnie.
dziękuję!
Idealny przepis na słodkie, ale zdrowsze śniadanie. :))
🙂
Ale smakowicie! 🙂
miło mi!
Takich racuchów jeszcze nie próbowałam. 😉
bardzo polecam!
wyglądają przepysznie
Bardzo lubię przepisy bez smażenia, chętnie wypróbuję ten sposób na racuchy.
Wyglądają wysmienicie. Super, że nie trzeba stać przy patelni, tylko wkłada się do pieca.
Wyglądają bardzo smakowicie 😋💗