Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w mojej głowie pojawia się myśl- czas na coś słodkiego! Dziś zaproszę Was na pyszne muffinki z karmelizowanym bananem.

To co uwielbiam w muffinkach to to, że wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi. I nawet nie trzeba zbyt mocno ich mieszać. W końcu cały sekret muffinek idealnych tkwi w tym, że mają być wymieszane tylko do połączenia się składników. I ani sekundy dłużej. Ja muffinki posłodziłam miodem i dojrzałym bananem. Dodatkową słodkość stanowiły karmelizowane banany na wierzchu. I to tyle. Ale jeżeli macie mniej słodkie banany, albo po prostu kochacie mocno słodkie desery, to sobie nie żałujcie tej słodyczy.

Nie wiem jak Wam, ale mi październik mija bardzo szybko. Chociaż zdecydowanie nie bezstresowo. Ale w te dłuższe już wieczory, osładzam sobie czas dobrą herbatką z goździkami i plastrem pomarańczy i domową słodkością. Muffinki są naprawdę świetną opcją na szybką słodkość. Nawet jak wpadają niezapowiedziani goście. A jak wiadomo, banany w połączeniu z cynamonem to aromat jesieni. A jeszcze do tego rum, to już w ogóle rozpusta, w sam raz na weekendowy czas.

Także nie myślcie o nich zbyt długo. Po prostu upieczcie muffinki z karmelizowanymi bananami na ten weekend!

Życzę Wam dużo zdrówka i słońca na ten weekend!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
20 minut
gotowanie
30 minut
ilość porcji
6 porcji
całkowity czas
55 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Forma do muffinek

Składniki

  • Składniki suche:

  • 1, 5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Szczypta soli

  • Składniki mokre:

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżki masła

  • 3 mocno dojrzałe, duże, rozgniecione banany

  • 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki neutralnego miodu

  • Rum, albo aromat rumowy

  • Wierzch:

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 duży banan

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki miodu

  • Szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Banany

Zaczynam od przygotowania bananów na wierzch. Kroję je w plasterki. Rozgrzewam patelnię z masłem, wrzucam banany, dodaję cynamon, miód i sól. Smażę aż banany staną się złote. Zostawiam do przestudzenia.
2

Ciasto

Do miski wsypuję wszystkie składniki suche, dolewam wszystkie mokre. Mieszam, ale tylko do połączenia się składników.
3

Pieczenie

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Formę do muffinek wykładam papilotkami-jeżeli takich używamy. Ja używam silikonowych foremek, więc omijam ten krok. Foremki napełniał ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu układam podsmażone plasterki banana. Muffinki piekę 25-30 minut.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1506 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.