Śniadania na słodko

Naleśniki z budyniem.

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W ten piękny, prawdziwie wiosenny wtorek, chciałabym podzielić się z Wami moją ogromną miłością do jednego z moich ulubionych dań – naleśników. Czy jest coś lepszego niż chrupiący, puszysty naleśnik? Dla mnie to jedno z najwspanialszych dań na świecie. A kiedy do tego dochodzą różnorodne słodkie nadzienia i eksperymenty smakowe, moje kulinarne serce bije jeszcze mocniej. Przygotujcie się na podróż po krainie smaku! Zapraszam na naleśniki z budyniem!

Naleśniki to dla mnie coś więcej niż tylko jedzenie. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad rzucam hasło naleśniki i wszyscy będziemy zadowoleni. Mogę je jeść na śniadanie, deser czy nawet jako lekką kolację. Wybór słodkiego nadzienia to dla mnie prawdziwa uczta dla zmysłów. Od tradycyjnych połączeń, takich jak dżem truskawkowy, czekolada czy serek waniliowy, po bardziej wyrafinowane kompozycje, które wprowadzają do naszych ust eksplozję smaku.

Jedną z moich ulubionych rzeczy w związku z naleśnikami jest eksperymentowanie z różnymi wersjami nadzień. Uwielbiam próbować nowych połączeń smakowych, które sprawiają, że każdy kęs jest unikalnym doznaniem. Tym razem pokusiłam się o nadzienie z domowego, słodziutkiego budyniu. Idealnie kremowego i pełnego smaku. Do tego dodałam borówki, na przełamie smaku budyniu. Mój mąż zjadł 4 takie naleśniki i chyba mógłby i więcej!

Sami zobaczcie, jakie to proste w przygotowaniu. Myślę, że połączeniem naleśnika i budyniu, zaskoczycie nie tylko pociechy, ale i samych siebie. Prosto, słodko, owocowo. Czy może być przyjemniejsze danie na ten piękny dzień? Naleśniki z budyniem, są pyszne i niesamowicie proste do przygotowania. Domowy budyń smakuje wyjątkowo, przekonajcie się sami.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
4
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Patelnia

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 1 łyżka budyniu waniliowego

  • Nadzienie:

  • 600 ml mleka

  • 40 g cukru białego

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 żółtka

  • 70 g skrobi ziemniaczanej

  • 3 garście borówek

  • Cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Naleśniki

Do miski dodajemy mąkę pszenną ), jajko, mleko , wodę gazowaną , a także sypki budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
2

Nadzienie

Do mniejszego garnka wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu. Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko . Dodajemy skrobię ziemniaczaną , cukier , cukier z prawdziwą wanilią a także żółtka (z dwóch dużych jajek). Mieszamy dość dynamicznie za pomocą trzepaczki lub miksujemy za pomocą miksera przez kilka sekund , tylko do połączenia składników. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę jajeczną, ciągle mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zrobi się nieco gęstszy.
3

Serwowanie

Na każdego naleśnika nakładamy po 2 łyżki budyniu i rozsmarowujemy. Zwijamy w rulonik lub trójkąty. Wierzch oprószamy odrobiną cukru pudru oraz owocami.

Uwagi

Możecie użyć dowolnych owoców, świetne będą maliny czy truskawki

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.