Śniadania na słodko

Naleśniki z serkiem w sosie pomarańczowym

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W końcu zawitała to nas piękna wiosna. Chociaż początek tygodnia było po prostu jesiennie. Czyli deszczowo, szaro i bardzo zimno. Im bliżej weekendu tym prognozy kusiły piękną wiosną i prawdziwie ciepłymi dniami. Nie ma nic lepszego niż wizja weekendowego lenistwa, ale w tym tygodniu musiałam poświęcić czas na naukę i zdawanie ostatnich już egzaminów na uczelni. Wizja spędzenia 10 godzin, w czterech uczelnianych ścianach, nie napawała mnie jakimś szczególnym szczęściem. Mimo to postanowiłam, że muszę zrobić sobie małą przerwę od nauki i obowiązków i wczoraj na śniadanie zrobiłam coś pysznego, czyli słoneczne naleśniki z pomarańczami. Przepis jest bardzo prosty, a cały sekret polega na podsmażeniu naleśników w gęstym, pomarańczowym sosie/syropie. Dzięki temu są one pełne smaku, chrupiące i naturalnie słodkie. Pełne pomarańczowego smaku, który przypomina nam o słonecznym dniu za oknem! Te naleśniki, pomogły mi przetrwać wczorajszy dzień. Drobna przyjemność dodała mi sił i energii do walki z budżetowaniem.

Mam nadzieję, że ten przepis zachęcił Was do przygotowania naleśników na niedzielne drugie śniadanie.

Ściskam Was słonecznie!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Trzepaczka

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 1 pomarańcza

  • Serek homogenizowany

  • Cynamon

Przepis krok po kroku

1

Naleśniki

Przygotowanie jest bardzo proste - należy połączyć wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie rozgrzać patelni, można dodać odrobinę masła na patelnię. Kiedy patelnia będzie już gorąca, wlać ciasto i smażyć naleśniki z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Usmażone naleśniki przekładam serkiem homogenizowanym, posypuję cynamonem i składam je w trójkąty.
2

Sos pomarańczowy

Wyciskam sok z pomarańczy. Ponownie rozgrzewam patelnię. Wsypuję cukier, dodaję sok z połowy pomarańczy a po chwili masło. Mieszam, aż syrop zacznie gęstnieć. Wkładam na patelnię złożone naleśniki i chwilę podsmażam. Naleśniki przewrócić na drugą stronę.
3

Serwowanie

Naleśniki skrapiam pozostałym sokiem pomarańczowym, można również posypać je cukrem, albo polać miodem, by były mocniej skarmelizowane. Chwilę podsmażam. Naleśniki przekładam na talerze, posypuję cynamonem i natychmiast podaję.
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.