Śniadania na słodko

Naleśniki z serkiem w sosie pomarańczowym

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W końcu zawitała to nas piękna wiosna. Chociaż początek tygodnia było po prostu jesiennie. Czyli deszczowo, szaro i bardzo zimno. Im bliżej weekendu tym prognozy kusiły piękną wiosną i prawdziwie ciepłymi dniami. Nie ma nic lepszego niż wizja weekendowego lenistwa, ale w tym tygodniu musiałam poświęcić czas na naukę i zdawanie ostatnich już egzaminów na uczelni. Wizja spędzenia 10 godzin, w czterech uczelnianych ścianach, nie napawała mnie jakimś szczególnym szczęściem. Mimo to postanowiłam, że muszę zrobić sobie małą przerwę od nauki i obowiązków i wczoraj na śniadanie zrobiłam coś pysznego, czyli słoneczne naleśniki z pomarańczami. Przepis jest bardzo prosty, a cały sekret polega na podsmażeniu naleśników w gęstym, pomarańczowym sosie/syropie. Dzięki temu są one pełne smaku, chrupiące i naturalnie słodkie. Pełne pomarańczowego smaku, który przypomina nam o słonecznym dniu za oknem! Te naleśniki, pomogły mi przetrwać wczorajszy dzień. Drobna przyjemność dodała mi sił i energii do walki z budżetowaniem.

Mam nadzieję, że ten przepis zachęcił Was do przygotowania naleśników na niedzielne drugie śniadanie.

Ściskam Was słonecznie!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Trzepaczka

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 1 pomarańcza

  • Serek homogenizowany

  • Cynamon

Przepis krok po kroku

1

Naleśniki

Przygotowanie jest bardzo proste - należy połączyć wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie rozgrzać patelni, można dodać odrobinę masła na patelnię. Kiedy patelnia będzie już gorąca, wlać ciasto i smażyć naleśniki z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Usmażone naleśniki przekładam serkiem homogenizowanym, posypuję cynamonem i składam je w trójkąty.
2

Sos pomarańczowy

Wyciskam sok z pomarańczy. Ponownie rozgrzewam patelnię. Wsypuję cukier, dodaję sok z połowy pomarańczy a po chwili masło. Mieszam, aż syrop zacznie gęstnieć. Wkładam na patelnię złożone naleśniki i chwilę podsmażam. Naleśniki przewrócić na drugą stronę.
3

Serwowanie

Naleśniki skrapiam pozostałym sokiem pomarańczowym, można również posypać je cukrem, albo polać miodem, by były mocniej skarmelizowane. Chwilę podsmażam. Naleśniki przekładam na talerze, posypuję cynamonem i natychmiast podaję.
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.