Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania

Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą i kameralną, niż tą w centrum Ustrzyk. To co? Ruszamy w podróż?

Kiedy tam byliśmy było późne i bardzo ciepłe lato, dlatego też usiedliśmy na zewnątrz. Podziwialiśmy piękny ogród i świetny plac zabaw, aż szkoda, że wiek nie taki, bo chętnie bym się na nim pobawiła. Ale wracamy do menu. Co tam znajdziemy? Przede wszystkim lokalne przysmaki. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam poznawać nowe miejsca, właśnie od kuchni. Dlatego też chętnie skupiliśmy się właśnie na lokalnych smakach. Zamówiliśmy więc chłodnik, placek po bieszczadzku i pstrąga z pieca, który pływał w pobliskiej hodowli. Panie kelnerki były bardzo nami zainteresowane, chętnie odpowiadały na pytania i udzielały wyczerpujących odpowiedzi.

Szybko pojawiły się napoje i zupa. Przyznaję, nie lubię chłodniku. Ani ja, ani mój mąż. To był pewien test i musimy przyznać, że zdany na piątkę z plusem. Zupa była idealna, smakowita, orzeźwiająca, bardzo świeża. Jak na chłodnikowy debiut, bardzo na plus. Ryba była naprawdę smaczna, bez udziwnień. Dużo pietruszki i cytryny. Ale główną rolę grała po prostu świeżość i jakość. Do tego dobrze dobrane dodatki. Jednak daniem dnia został zdecydowanie placek po bieszczadzku. Świetnie usmażony placek, który zawierał minimalną ilość mąki, do tego przepyszny gulasz. I to nie byle jaki, bo wołowy z winem i warzywami. Klasa sama w sobie!

Porcje były naprawdę solidne. I co najważniejsze, świeże i przepyszne. Śmiało polecam. Kiedy będziecie w okolicy, odwiedźcie słynnego Niedźwiadka, tym razem Pod Holicą!

Poniedziałkowe pozdrowienia,

Magda

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.