Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam się od gorących bułeczek na niedzielne śniadanie. I tym razem nie przeszkodziła mi nawet kontuzja palca-uważajcie na schody we własnym domu czai się na nich niebezpieczeństwo. Wystarczy chwila i palec wybity! Ale, od czego ma się męża w domu. Odmierzyłam składniki, przesypałam je do miski, a on pięknie zagniótł ciasto. Muszę przyznać, zrobił to bardzo profesjonalnie. Coś czuję, że wynikało to z faktu, że mój mąż uwielbia te chrupiące, poranne bułeczki. W kilka minut szykujemy ciasto, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto pięknie urośnie, nic się nie martwcie. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i dać im się ocieplić. Mija 30 minut i bułki i lądują w piecu. Potem szykujemy poranną kawę i herbatę, i już, trwa pieczenie.

Mija kolejne 20 minut i już. Gotowe! Wasze domowe bułeczki są gotowe do podania. Pachnące i delikatne, wspaniale chrupiące idealne na śniadanie, przekąskę czy na przyjęcie. Polecam podawać je z ulubionym dżemem lub serem.

Pieczenie bułeczek w domu to świetna zabawa, a zapach świeżo upieczonych bułeczek wypełniający cały dom to coś niesamowitego. Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu i zainspiruje do eksperymentowania w kuchni! Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
22
ilość porcji
4
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Folia aluminiowa

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 15 dg drożdży suszonych

  • 600 gramów mąki pszennej

  • 220 ml letniej wody

  • 120 ml lekko ciepłego mleka plus 2 łyżki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie ciasta

W dużym misie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Zagnieć ciasto przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie-można ręcznie, można użyć miksera. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc do lodówki-minimum 7 godzin.
2

Pieczenie

Rankiem wyjmij ciasto z miski i uformuj bułeczki- mi wyszło 10p sztuk. Układaj kulki na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aż ponownie podwoją swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 185°C. Posmaruj bułeczki mlekiem i piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą złociste na wierzchu. Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Twoje pyszne drożdżowe bułeczki są gotowe! Możesz je podawać z masłem, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.