Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam się od gorących bułeczek na niedzielne śniadanie. I tym razem nie przeszkodziła mi nawet kontuzja palca-uważajcie na schody we własnym domu czai się na nich niebezpieczeństwo. Wystarczy chwila i palec wybity! Ale, od czego ma się męża w domu. Odmierzyłam składniki, przesypałam je do miski, a on pięknie zagniótł ciasto. Muszę przyznać, zrobił to bardzo profesjonalnie. Coś czuję, że wynikało to z faktu, że mój mąż uwielbia te chrupiące, poranne bułeczki. W kilka minut szykujemy ciasto, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto pięknie urośnie, nic się nie martwcie. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i dać im się ocieplić. Mija 30 minut i bułki i lądują w piecu. Potem szykujemy poranną kawę i herbatę, i już, trwa pieczenie.

Mija kolejne 20 minut i już. Gotowe! Wasze domowe bułeczki są gotowe do podania. Pachnące i delikatne, wspaniale chrupiące idealne na śniadanie, przekąskę czy na przyjęcie. Polecam podawać je z ulubionym dżemem lub serem.

Pieczenie bułeczek w domu to świetna zabawa, a zapach świeżo upieczonych bułeczek wypełniający cały dom to coś niesamowitego. Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu i zainspiruje do eksperymentowania w kuchni! Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
22
ilość porcji
4
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Folia aluminiowa

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 15 dg drożdży suszonych

  • 600 gramów mąki pszennej

  • 220 ml letniej wody

  • 120 ml lekko ciepłego mleka plus 2 łyżki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie ciasta

W dużym misie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Zagnieć ciasto przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie-można ręcznie, można użyć miksera. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc do lodówki-minimum 7 godzin.
2

Pieczenie

Rankiem wyjmij ciasto z miski i uformuj bułeczki- mi wyszło 10p sztuk. Układaj kulki na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aż ponownie podwoją swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 185°C. Posmaruj bułeczki mlekiem i piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą złociste na wierzchu. Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Twoje pyszne drożdżowe bułeczki są gotowe! Możesz je podawać z masłem, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.