Witajcie po urlopie. To był piękny tydzień. Naszą bazą były Bieszczady, do których to jechaliśmy przez Zamość. Tam czekała nas nas babcia Zosia, która z wielką pasją wyrabia drożdżowe ciasto i szykuje pyszne pączki. Nie inaczej było tym razem, powitała nas pączkami. To był naprawdę udany czas. Kocham Bieszczady, chodzenie po górach. Uwielbiam tę ciszę, spokój i czas, który płynie zdecydowanie wolniej. Jest tylko tu i teraz. Z dala od wszystkich złych wiadomości, od internetu i codzienności. Już tęsknię, kto wie, może w tym roku znów tam wrócę? Na pewno też opowiem Wam o smakach Bieszczad. A na razie, zainspirowana babcią Zosią, bawiłam się z ciastem drożdżowym. Zapraszam na nocne cynamonki.
To takie drożdżówki, które wyjątkowo smakują od samego rana. Przepis jest naprawdę prosty. Tak, jak każde drożdżowe, wymaga odrobiny cierpliwości. Ale za to, do porannej kawy, ciepła cynamonka i powrót do pracy jest taki prosty! Kocham cynamon, i co z tego, że obecnie rządzą truskawki i rabarbar. Czasem nie mam ochoty iść do sklepu. Ale w domu zawsze mam opakowanie drożdży i duży słoiczek aromatycznego cynamonu.
Nocne cynamonki to idealny wypiek. Śmiało zjecie go rankiem, nawet tym bardzo zabieganym. Cynamonki będą pyszne na drugie śniadanie. Zabierzecie je ze sobą na długi spacer, czy na wycieczkę. Są takie miękkie i delikatne. I tak bardzo przypominają mi dzieciństwo. Moim zdaniem zapach ciasta drożdżowego, to najpiękniejszy zapach, jaki może unosić się w naszym domu. Dlatego celebrujcie te pyszne, letnie poranki. I przygotujcie na weekendowe śniadanie te pyszne cynamonki!
Smacznego weekendu!
Magda
Tyle dobrego słyszałam o Bieszczadach, a jeszcze tam nie byłam. Przydałoby mi się takie oderwanie od codziennego pędu 🙂
bardzo polecam, ja byłam drugi raz, ale na pewno nie ostatni!
Bardzo fajny pomysł na domowe słodkości 🙂
Cudowne te twoje cynamonki, aż ślinka cieknie ^_^
dziękuję!
Byłam w Bieszczadach ponad 25 lat temu, więc spodziewam się że bardzo się tam zmieniło. Cieszę się, że urlop się udał. A drożdżówki zawsze i wszędzie, cynamonowe to raj na ziemi 🙂ja dziś po 4 miesiącach przerwy upiekłam drożdżówki,z truskawkami 😁
wiele się zmieniło, ale klimat jest i ten brak ludzi na szlakach:)
Czy cynamonki mogą być bez cynamonu, bo nie lubię? :p
można dać tartą gorzką czekoladę!
Uwielbiam takie wypieki, ale przyznam się, że dawno ich nie robiłam 😀
czas zrobić;)
Ojej, ale wyglądają! Aż ślinka cieknie!
🙂
Pyszności. Uwielbiam cynamonki. 🙂
miło mi!
Jeszcze nie byłam w Bieszczadach, ale bardzo bym chciała pojechać tam z rodziną 🙂 Świetny przepis, te cynamonki wyglądają apetycznie!
polecam i Bieszczady i cynamonki:)
Bieszczady to magiczne miejsce, też uwielbiam wracać tam co roku. A przepis na cynamonki brzmi przepysznie.
🙂
Nigdy nie robilam drozdzowych wypiekow bo to moja babcia byla ekspertka. Jednak Ty zachecasz bardzo tymi cunamonkami wiec musze zrobic pierwszy krok 🙂
polecam!:)
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Zainspirowałaś mnie do przygotowania własnych cynamonek. 🙂
Chciałabym kiedyś pojechać w Bieszczady. Cynamonki są mi znane.