Desery

Nocne cynamonki

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie po urlopie. To był piękny tydzień. Naszą bazą były Bieszczady, do których to jechaliśmy przez Zamość. Tam czekała nas nas babcia Zosia, która z wielką pasją wyrabia drożdżowe ciasto i szykuje pyszne pączki. Nie inaczej było tym razem, powitała nas pączkami. To był naprawdę udany czas. Kocham Bieszczady, chodzenie po górach. Uwielbiam tę ciszę, spokój i czas, który płynie zdecydowanie wolniej. Jest tylko tu i teraz. Z dala od wszystkich złych wiadomości, od internetu i codzienności. Już tęsknię, kto wie, może w tym roku znów tam wrócę? Na pewno też opowiem Wam o smakach Bieszczad. A na razie, zainspirowana babcią Zosią, bawiłam się z ciastem drożdżowym. Zapraszam na nocne cynamonki.

To takie drożdżówki, które wyjątkowo smakują od samego rana. Przepis jest naprawdę prosty. Tak, jak każde drożdżowe, wymaga odrobiny cierpliwości. Ale za to, do porannej kawy, ciepła cynamonka i powrót do pracy jest taki prosty! Kocham cynamon, i co z tego, że obecnie rządzą truskawki i rabarbar. Czasem nie mam ochoty iść do sklepu. Ale w domu zawsze mam opakowanie drożdży i duży słoiczek aromatycznego cynamonu.

Nocne cynamonki to idealny wypiek. Śmiało zjecie go rankiem, nawet tym bardzo zabieganym. Cynamonki będą pyszne na drugie śniadanie. Zabierzecie je ze sobą na długi spacer, czy na wycieczkę. Są takie miękkie i delikatne. I tak bardzo przypominają mi dzieciństwo. Moim zdaniem zapach ciasta drożdżowego, to najpiękniejszy zapach, jaki może unosić się w naszym domu. Dlatego celebrujcie te pyszne, letnie poranki. I przygotujcie na weekendowe śniadanie te pyszne cynamonki!

Smacznego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
120
gotowanie
30
ilość porcji
12
całkowity czas
2 godziny i 30 minut

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Stolnica

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Wałek

Składniki

  • 500 g mąki tortowej

  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych

  • 4 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • 230 ml mleka, ciepłego

  • 70 g masła, roztopionego

  • szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 85 g masła, miękkiego

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 4 łyżki soku z cytryny

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) cukier oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając porcjami roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przekładamy do miski i owijamy folią. Zostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
2

Formowanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 40×30 cm. Smarujemy miękkim masłem i oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 12 części ostrym nożem. Przekładamy na blaszkę np. 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie, aby mogły wyrosnąć. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano przed pieczeniem wyciągamy z lodówki na 30 min. Następnie pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do zarumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
3

Serwowanie

Z podanych składników szykuję lukier, polewam nim przestudzone bułeczki

Zalety

  • +

Wady

  • -
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Desery

Jabłkowe bułeczki z cynamonową kruszonką

20 minut Min. gotowania
Witajcie, jakie macie plany na majówkę? Ja zostaję w domu, ale na pewno nie będę się nudzić! W końcu mieszkam nad samym…
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.