Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania

Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle, że tak od razu odkrywam karty i mówię, że jest tam pysznie, ale bez sensu trzymać to w tajemnicy. Oliwa i ogień, to gwarancja genialnej pizzy, która skradła mi serce!

Wiem, że pizza neapolitańska jest obecnie modna i powstaje wiele knajpek serwujących taki rodzaj włoskiego placka. Charakteryzuje się on bardzo cienkim plackiem i niewielką ilością dodatków. Ale za to są one najwyższej jakości. W neapolitańskich pizzeriach raczej nie znajdziecie 40 rodzajów do wyboru i placków typu po góralsku z kabanosem i korniszonem. Za to może liczyć na oryginalną mozzarellą, pyszne wędliny czy dużą dawkę rukoli. No dobrze, wejdźmy do środka!

Ale najpierw należy uściślić, lokale są dwa. My byliśmy w tym na ulicy Świętego Marcina. Wystrój jest nowoczesny, ale niesamowicie przytulny i klimatyczny. Jest ciepło, aż chce się usiąść i celebrować posiłki. Kuchnia jest w półotwarta. Możemy obserwować proces powstawania pizzy i jej pieczenie. To co mi bardzo rzuciło się w „oczy”, a raczej w nos, był apetyczny zapach. Musicie mnie zrozumieć, nie cierpię w pizzeriach zapachu pieczonego sera, kiepskiej jakości. Po tym poznaję właśnie dobry lokal!

No dobrze, z menu wybraliśmy dwie pizze, jedną klasyczną, czyli Margerithę, oraz Diavolę, która zawierała pikantne salami i papryczkę chilli. Pizzy do wyboru mamy czternaście rodzajów, są wśród nich również opcje wegańskie. Dodatkowo w menu można znaleźć makarony, czy lasagne. Bardzo kusiły mnie desery, ale przyznaję, byłam już po porcji lodów i bardzo tego żałowałam. Bo sernik z pistacjami bardzo mnie kusił.

Pizze przyszły naprawdę szybko. Bardzo spodobał mi się sposób serowania, podano nam nożyczki! A sama pizza? Jak już mówiłam, genialna! Co najważniejsze, lekka, pełna smaku, z najlepszej jakości składnikami. Po zjedzeniu miałam niedosyt-chciałabym przetestować po prostu wszystkie!

Jeżeli będziecie we Wrocławiu, koniecznie odwieźcie ten lokal. Na pewno się nie zawiedziecie, zjecie pysznie i będziecie zachwyceni atmosferą!

P.S. Obiecuję, że będę tutaj zdecydowanie częściej! Muszę tylko wrócić co normalności, po małych zawirowaniach zdrowotnych!

Buziaki, Magda!

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.