Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się szczególnie teraz, kiedy majowa aura jest tak kapryśna i chłodna. Ten pudding ryżowy cudownie rozgrzewa, syci i pięknie pachnie. Cały dom od rana, będzie pachniał korzennymi aromatami i rozgrzeje Was od środka!
Nie wiem jak u Was, ale kiedy przygotowuję ten wpis, u mnie pada deszcz, i sypie grad. Nie jest to idealny, majowy weekend. Dziś planuję porządki i domowe lenistwo. Nie wiem tylko jak wytłumaczę mojemu psiakowi, że z długiego spaceru, znowu nici. No cóż, oczekuję na poprawę pogody, a w międzyczasie zapraszam na pudding ryżowy.
W tym międzyczasie, kiedy wciąż czekam na lokalne, pyszne i słodkie truskawki. Mam dość bananów i gruszek. Zapasy z zamrażarki w magiczny sposób zniknęły. Ale, ale. Dziś jest ten poranek, kiedy sięgam po suszone owoce i bakalie. I korzenne, aromatyczne przyprawy. Ten ryżowy posiłek, zapewni energię i ukoi zmysły. I to od samego rana!
Czym różni się od zwykłego ryżu na mleku? Przede wszystkim konsystencją, ryż musimy zmielić w młynku do kawy, albo w malakserze. Dzięki temu pudding jest gładszy, delikatniejszy i bardziej kleisty. Dla mnie to oznaka jego rozkoszności. Pięknie pachnie, a to wszystko dzięki podsmażeniu przypraw. Lekko karmelowo, słodko, korzennie. Po prostu bajecznie!
Jestem pewna, że w ten ponury dzień, ten pudding da Wam naprawdę wiele przyjemności. Mam nadzieję, że ten ciepły maj, czeka już za rogiem. A na razie rozgrzejmy się tym pysznym puddigniem ryżowym !
Smacznego!
Magda
Pogoda jest po prostu fatalna. Ma to jednak swoje zalety- mam czas na ogarnięcie domu i zaległe porządki. Przepis bardzo ciekawy. Na pewno wykorzystam 🙂
oj tak, jest czas na porządki:)
Tak, pudding idealny na takie ciepłe, pyszne śniadanko 🙂
Brzmi niele 🙂
O rany! Ależ pomysłowy pudding.
dziękuję!
Brzmi i nawet z opisu pachnie fantastycznie!
🙂
Wygląda na coś prostego i pysznego, chętnie spróbuję w wersji z mlekiem kokosowym.
na pewno będzie pysznie! jeszcze polecam z migdałowym!
Nigdy nie robiłam puddingu ryżowego z kardamonem, ciekawe. 🙂
spróbuj, pięknie pachnie!
Orientalnie i nietuzinkowo
tak miało być:)
Spróbowałabym go. Wygląda smacznie, ja lubię takie nowe przepisy.
polecam:0
Mega ciekawy przepis, pełen wyjątkowych smaków! Również z niecierpliwością czekam na polskie owoce, bardzo mi ich brakuje przy tej okropnej majowej pogodzie 🙁
Nie jestem pewna, czy to moje smaki 🙂
Ja w tamtym roku już basen rozkładałam 🙈
Przepis zapowiada się smacznie, chętnie bym spróbowała.
Pyszne połączenie składników. Takim śniadaniem można zaczynać każdy dzień 🥰
ciekawy patent z tym b ryż mielić
Jestem fanką nowych smaków. Na pewno spróbuję go zrobić.