Śniadania na słono

Pakistański pudding ryżowy

20 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się szczególnie teraz, kiedy majowa aura jest tak kapryśna i chłodna. Ten pudding ryżowy cudownie rozgrzewa, syci i pięknie pachnie. Cały dom od rana, będzie pachniał korzennymi aromatami i rozgrzeje Was od środka!

Nie wiem jak u Was, ale kiedy przygotowuję ten wpis, u mnie pada deszcz, i sypie grad. Nie jest to idealny, majowy weekend. Dziś planuję porządki i domowe lenistwo. Nie wiem tylko jak wytłumaczę mojemu psiakowi, że z długiego spaceru, znowu nici. No cóż, oczekuję na poprawę pogody, a w międzyczasie zapraszam na pudding ryżowy.

W tym międzyczasie, kiedy wciąż czekam na lokalne, pyszne i słodkie truskawki. Mam dość bananów i gruszek. Zapasy z zamrażarki w magiczny sposób zniknęły. Ale, ale. Dziś jest ten poranek, kiedy sięgam po suszone owoce i bakalie. I korzenne, aromatyczne przyprawy. Ten ryżowy posiłek, zapewni energię i ukoi zmysły. I to od samego rana!

Czym różni się od zwykłego ryżu na mleku? Przede wszystkim konsystencją, ryż musimy zmielić w młynku do kawy, albo w malakserze. Dzięki temu pudding jest gładszy, delikatniejszy i bardziej kleisty. Dla mnie to oznaka jego rozkoszności. Pięknie pachnie, a to wszystko dzięki podsmażeniu przypraw. Lekko karmelowo, słodko, korzennie. Po prostu bajecznie!

Jestem pewna, że w ten ponury dzień, ten pudding da Wam naprawdę wiele przyjemności. Mam nadzieję, że ten ciepły maj, czeka już za rogiem. A na razie rozgrzejmy się tym pysznym puddigniem ryżowym !

Smacznego!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
5 minut
gotowanie
20 minut
ilość porcji
3 porcje
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Malakser/młynek do kawy

Składniki

  • - szklanka grubo zmielonego ryżu

  • - łyżka klarowanego masła

  • - 3/4 szklanki cukru

  • - 5-centrymetrowy kawałek kory cynamonu

  • - 5 szklanek pełnego mleka

  • - 1/3 szklanki rodzynek

  • - łyżeczka zmielonego kardamonu

  • - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • (najlepiej świeżo startej)

  • - szczypta szafranu/kardamonu

  • - do przybrania: pistacje, suszone morele

Przepis krok po kroku

1

Pudding ryżowy

W garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzać klarowane masło, dodać kawałek cynamonu, cukier i smażyć, aż zacznie się karmelizować. Zmniejszyć ogień, dodać grubo zmielony ryż (zmieliłam w młynku do kawy), połowę mleka, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać resztę mleka, kardamon, szafran/kurkumę, rodzynki, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do salaterki lub oddzielnych miseczek. Ja gotowy pudding posypałam posiekanymi pistacjami i suszonymi morelami. Podawać na ciepło lub zimno.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.