Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone szparagi są tak samo pyszne jak świeże. Ja mrożę jednak jedynie końcówki szparagów, główki wykorzystuję do makaronu ze szparagami, a z mrożonych końcówek robiłam zupę. Teraz jednak wykorzystałam je do pysznego pesto. Tak, nie do końca wierzyłam, że końcówki szparagów, mimo wszystko dość łykowate, dadzą się zamienić w pyszne, kremowe i gładkie pesto. A jednak! Nie ma się czego bać. Pesto z końcówek szparagów to coś pysznego, a do tego wpisuje się w ideę zero waste. Wykorzystujemy każdy kawałek roślin i nic nie marnujemy.

Olbrzymią zaletą tego dnia jest to, że jest po prostu błyskawiczne. Ot, wystarczy ugotować końcówki, następnie je wyjąć, i w tej samej wodzie ugotować makaron. Cały, pełnowartościowy obiad powstaje więc w mniej niż pół godziny. A w zamian zyskujemy prawdziwe szaleństwo smaków. Szparagi z czosnkiem i ostrą papryczką tworzą świetne trio. Bardzo wyraziste w smaku. Oczywiście, ostrość możemy dowolnie dozować. Jeżeli uznamy, że smak pesto jest dla nas za słaby, wystarczy dodać więcej ostrej papryczki. Dla mnie połowa papryczki jest idealna, ale ja nie jestem fanką bardzo ostrych dań.

Zaskoczyło mnie to pesto z końcówek szparagów. Jest takie pyszne i maksymalnie kremowe. Świetnie łączy się z serem. Jedynym jego minusem jest to, że sezon na szparagi już się kończy. Dlatego nie zwlekajcie, tylko ruszajcie na ryneczek, a potem do kuchni. Jestem pewna, że to danie Wam posmakuje i sprawi Wam dużą przyjemność.

Buziaki, smacznego weekendu!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
25 minut

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Blender

  • Patelnia

Składniki

  • końcówki szparagów z dwóch pęczków (polecam zielone_

  • 40 ml oliwy z oliwek

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 50 g parmezanu

  • 4 łyżki pestek słonecznika

  • Pół papryczki chilli

  • sól morska

  • Świeżo mielony pieprz

  • Ulubiony makaron-polecam spaghetti

Przepis krok po kroku

1
2

Szparagi, słonecznik i makaron

Gotuję wodę w dużym garnku, mocno ją soląc. Wrzucam umyte końcówki szparagów i gotuję je 6 minut, wyjmuję je z wody łyżką cedzakową. W ich miejsce wrzucam makaron. Prażę słonecznik na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Ziarna powinny zacząć wyraźnie pachnieć.
3

Pesto

Ścieram ser na tarce. Końcówki szparagów wrzucam do blendera, dodaję czosnek, papryczkę, 3/4 ilości sera, sól, pieprz i ziarna słonecznika. Dolewa oliwę i miksuję wszystko na gładką masę.
4

Serwowanie

Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję pesto i chwilę podgrzewam. Przekładam na talerze i posypuję pozostałym serem.

Uwagi

Aby uzyskać wersję wegańską zamiast Parmezanu użyjcie płatków drożdżowych

Zalety

  • +

Wady

  • -
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.