Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii. Celebruję te momenty i cieszę jak dziecko. Bo w tym roku szczególnie potrzebuję dawki świątecznej magii. Chcę by ta magia mnie ukoiła, dodała ciepła i dużej dawki nadziei. A wieczorem? A wieczorem popijam gorącą herbatę i zajadam się smakołykami o smaku świąt. Zapraszam na placek makowy z kruszonką.

To proste ciasto, które smakuje po prostu rewelacyjnie. Będzie Wam smakować zarówno w przedświątecznym czasie, jak i podczas Świąt. To prostsza wersja makowca, wzbogacona o całe mnóstwo przepysznej kruszonki. Samo ciasto szykuje się naprawdę prosto i szybko. Odpada misterne i żmudne zawijanie rolady. Tak naprawdę jedynym trudniejszym i bardziej wymagającym momentem jest przygotowanie masy makowej. W wersji uproszczonej, po prostu skorzystajcie z gotowej masy makowej. Oczywiście wybierzcie tę o dobrym składzie, omijajcie te z wodą na pierwszym miejscu.

Taki placek makowy z kruszonką na pewno wprowadzi Was szybko w świąteczny nastrój. Doda blasku chwili i uprzyjemni tą całą świąteczną gorączkę. Osobiście uwielbiam przeciągać tę magiczną atmosferę i szykuję sobie świąteczne słodkości już od początku grudnia. By poczuć magię każdej chwili. I nie oszukujmy się, makowiec najlepiej smakuje właśnie w grudniowym czasie.

Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu i chętnie ją przygotujecie.

Smacznego!

Buziaki,

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
80 minut
gotowanie
35 -40 minut
ilość porcji
12 porcji
całkowity czas
120 minut

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Garnek

  • Miska

  • Papier do pieczenia

  • Mikser

Składniki

  • Ciasto

  • 500 g mąki

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 125 g masła lub margaryny

  • 40 g drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • cukier wanilinowy

  • Kruszonka:

  • 70 g masła

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • Masa makowa:

  • 200g mielonego maku

  • 250ml mleka

  • 120g płynnego miodu

  • 100g posiekanych, prażonych orzechów włoskich

  • 50g rodzynek

  • 50g prażonych płatków migdałów

  • 100g skórki pomarańczowej

  • Kilka kropli olejku migdałowego

Przepis krok po kroku

1

Ciasto drożdżowe

Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić. Mąkę, jajko, cukier, cukier wanilinowy, rozczyn i masło wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Powinno odklejać się od miski i rąk. Odstawić na około godzinę.
2

Masa makowa

Kiedy wyrasta ciasto, szykuję masę makową. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem w ilości ok. 1-2 cm powyżej poziomu maku. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym rozdrabniając trochę mak, ale nie musi być dokładnie. Dodać rodzynki i wymieszać, ostudzić. Dodać miód, płatki migdałów, posiekane orzechy oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszać.
3

Kruszonka

Składniki na kruszonkę wrzucić do miski I dokładnie wymieszać.
4

Pieczenie

Po godzinie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Rozłożyć mak I posypać kruszonką. Piec około 40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.

Uwagi

Placek warto polukrować.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.